Pse ndihem krenar që jam i përfshirë në Akademinë e Shkencave të Nju Jorkut!

Pas anëtarësimit tim në Akademinë e Shkencave të Nju Jorkut (The New York Academy of Sciences), ndihem shumë mirënjohes e falenderues për Presidentin Akademik Prof.dr.Nicholas Dirks dhe stafin e saj, të cilët më hapën mundësi të reja, që sadopak të jap kontributin tim në shkencë.

Pse ndihem krenar që jam pjesë e këtij institucioni të lartë të dijes dhe shkencës,

Pasi u pranova në ketë Akademinë e Shkencave të Nju Jorkut (The New York Academy of Sciences) kuptova se në ketë akademi ishin të përfshirë shkenctar të cilët kishin lënë gjurmë në shkencë duke fillura nga dy Presidentët e Shteteve të Bashkuara Thomas Jefferson dhe James Monroe, si dhe shkencëtarë të shumtë të njohur si Asa Grey (i cili shërbeu si Superintendent i Akademisë duke filluar nga 1836), John James Audubon, Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Louis Pasteur, Charles Darwin, dhe Margaret Mead (e cila shërbeu për një kohë si Zëvendës Presidente e Akademisë).

Akademia e Shkencave e Nju Jorkut (fillimisht Liceu i Historisë Natyrore ) u themelua në janar 1817. Është një nga shoqëritë më të vjetra shkencore në Shtetet e Bashkuara. Një organizatë e pavarur, jofitimprurëse me më shumë se 20,000 anëtarë në 100 vende, misioni i Akademisë është “të avancojë kërkimin shkencor dhe njohuritë; të mbështesë shkrim-leximin shkencor; dhe të promovojë zgjidhjen e sfidave globale të shoqërisë nëpërmjet zgjidhjeve të bazuara në shkencë”. Presidenti dhe CEO i Akademisë është Nicholas Dirks ; Kryetari aktual i bordit të guvernatorëve është Jerry Hultin, kryetar dhe bashkëthemelues i Global Futures Group, LLC. Ai pason Paul Horn,Profesor i NYU dhe nënkryetar i vjetër për një kohë të gjatë i të gjitha kërkimeve për IBM.

Akademia e Shkencave e Nju Jorkut u quajt fillimisht Liceu i Historisë Natyrore, u themeluar më 29 janar 1817, I thirrur nga themeluesi dhe Presidenti i parë i Akademisë, Samuel L. Mitchill , takimi i parë i Liceut u zhvillua në Kolegjin e Mjekëve dhe Kirurgëve, i vendosur në Barclay Street pranë Broadway në Manhatan të poshtëm. Aktivitetet kryesore të Liceut të hershëm u fokusuan në organizimin e leksioneve, mbledhjen e ekzemplarëve të historisë natyrore dhe krijimin e një biblioteke. Më 1823, Liceu filloi të botonte revistën e vet shkencore, më pas Annals of the Liceum of Natural History of New York, tani Analet e Akademisë së Shkencave të Nju Jorkut.. Në vitin 1826, Liceu zotëronte “koleksionin më të pasur të zvarranikëve dhe peshqve në vend”, megjithatë një zjarr në 1866 e shkatërroi plotësisht koleksionin. Pas zjarrit, Akademia e ktheu fokusin e saj në drejtim të kërkimit, botimit shkencor dhe shpërndarjes së informacionit shkencor.

Që në fillim, anëtarësimi në Akademinë e Shkencave të Nju Jorkut ishte unik midis shoqërive shkencore, me një strukturë demokratike që lejonte këdo të bëhej anëtar, nga laikët deri te shkencëtarët profesionistë të respektuar. Për këtë arsye, anëtarësimi ka përfshirë gjithmonë një përzierje të shkencëtarëve, njerëzve të biznesit, akademikëve, atyre që punojnë në qeveri dhe qytetarëve publikë me interes për shkencën. Anëtarë të shquar kanë përfshirë dy Presidentët e Shteteve të Bashkuara Thomas Jefferson dhe James Monroe, si dhe shkencëtarë të shumtë të njohur si Asa Grey (i cili shërbeu si Superintendent i Akademisë duke filluar nga 1836), John James Audubon, Alexander Graham Bell, Thomas Edison, Louis Pasteur, Charles Darwin , dhe Margaret Mead (e cila shërbeu për një kohë si Zëvendës Presidente e Akademisë). Përpara vitit 1877, Akademia pranonte vetëm burra, por më 5 nëntor 1877, ata zgjodhën Erminnie A. Smith anëtaren e parë femër. Anëtarësimi ka përfshirë gjithashtu shumë fitues të çmimit Nobel gjatë viteve.

Anëtarët e hershëm të Akademisë luajtën role të spikatura në themelimin e Universitetit të Nju Jorkut në 1831 dhe Muzeut Amerikan të Historisë Natyrore në 1858.

Akademia ka dhënë kontribute të rëndësishme për komunitetin shkencor gjatë rrjedhës së historisë së saj, duke përfshirë publikimin e një prej studimeve të para mbi ndotjen e mjedisit në 1876; kryerja e një studimi shkencor të Porto Rikos nga viti 1907 deri në 1934; konferenca e parë mbi antibiotikët më 21 korrik 1948; organizimi i një mbledhjeje të rëndësishme dhe botimi i vëllimit të parë mbi efektet kardiovaskulare të pirjes së duhanit në 1960; themelimi i Komitetit të Grave në shkencë në 1977; Konferenca e parë e madhe shkencore në botë mbi SIDA-n në 1983; dhe një konferencë mbi SARS në 2003.

Në vitin 2006, Akademia u zhvendos në shtëpinë e saj aktuale në katin e 40-të të 7 World Trade Center .

Analet e Akademisë së Shkencave të Nju Jorkut

Botuar që nga viti 1823, Annals of the New York Academy of Sciences (botuar për herë të parë si Annals of Liceum of Natural History of New York ) është një nga serialet më të vjetra shkencore të botuara vazhdimisht në Shtetet e Bashkuara.

Revista shkencore “Shkenca”

The Sciences ishte një revistë e njohur shkencore e botuar nga Akademia nga viti 1961 deri në vitin 2001.Ajo punoj për të lidhur shkencat dhe kulturën, duke fituar shtatë Çmime të Revistës Kombëtare gjatë historisë së saj.

Çmimet

Akademia e Shkencave e Nju Jorkut prezanton një sërë çmimesh për të mbështetur shkencëtarët dhe kërkimin e tyre. Që nga viti 2020, ato çmime ishin:

Çmimet Blavatnik për shkencëtarët e rinj . Çmimet Blavatnik janë për shkencëtarë të përzgjedhur pas doktoraturës në Nju Jork, Nju Xhersi dhe Konektikat, dhe për fakultet të rinj nga institucionet kërkimore me bazë në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Izrael. Këto grante të pakufizuara në para për të gjitha çmimet Blavatnik ofrohen nga Fondacioni i Familjes Blavatnik. [17]

Çmimet Kombëtare Blavatnik janë për shkencëtarët dhe inxhinierët e rangut të fakultetit në Kimi, Shkenca Fizike dhe Inxhinieri dhe Shkenca të Jetës.

Çmimet Rajonale Blavatnik janë për shkencëtarët postdoktoralë që punojnë në fushat e Kimisë, Shkencave Fizike dhe Inxhinierisë dhe Shkencave të Jetës në Nju Jork, Nju Xhersi dhe Konektikat.

Çmimet Blavatnik për Shkencëtarët e Rinj në Mbretërinë e Bashkuar janë për shkencëtarë dhe inxhinierë të rinj me fakultet nga Skocia, Uellsi, Irlanda Veriore dhe Anglia.

Çmimet Blavatnik për shkencëtarët e rinj në Izrael janë për shkencëtarët dhe inxhinierët e rinj të rangut të fakultetit që në fillimet e karrierës së tyre të pavarur kërkimore.

Çmimi Inovatorë në Shkencë feston kontributet premtuese të shkencëtarëve të karrierës së hershme dhe shkencëtarëve të vjetër në shkencën biomjekësore dhe synon të mbështesë kërkimin e tyre të vazhdueshëm inovativ.

Çmimi James McKeen Cattell është njohja e disertacioneve të jashtëzakonshme të doktoratës në psikologji.

Bursat e Udhëtimit u jepen studiuesve të kualifikuar të karrierës së hershme, të cilët janë të nënpërfaqësuar në karrierat shkencore, në mënyrë që të ndihmojnë në mbulimin e kostos së udhëtimit në simpoziumet e Akademisë.

Çmimet e mëparshme të Akademisë përfshijnë Çmimin A. Cressy Morrison [19] (i njohur gjithashtu si Çmimi i Astronomisë Morrison) emëruar për kimistin dhe ish-presidentin e Akademisë. Çmimi u krijua në 1926 u prezantua të paktën deri në vitin 1945. Marrës të dukshëm ishin Hans Bethe (1938), John Archibald Wheeler (1945), Max J. Herzberger (1945) , [23] Donald H. Menzel (1926), H. von Zeipel (1930), RE Marshak (1940).

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Ripple’s Larsen Teams Up With Greenpeace & Co to Spend USD 5M on Recycling Bitcoin Mining FUD

Story i radhës

Danimarka heq të gjitha kufizimet për COVID-19

Të fundit nga