Përparësitë e çifteve që zgjedhin të jetojnë në shtëpi të ndryshme

Ata quhen çifte “LAT”, Living Apart Together, të cilët zgjedhin të jenë bashkë, por pa jetuar së bashku. Seksologia Maria Claudia Biscione shpjegon se cilat janë përfitimet.

Gjithnjë e më shumë çifte po zgjedhin të ruajnë pavarësinë e tyre dhe të jetojnë të ndarë. Në anglisht ata përkufizohen LAT, ose Living Apart Together fjalë për fjalë “të jetosh jo së bashku”. Natyrisht nuk mund ta dimë nëse bëhet fjalë për beqarë apo çifte që zgjedhin të mos jetojnë bashkë, por sigurisht vitet e fundit tendenca për të jetuar i pavarur nga partneri ka parë shumë ngjitje.

Zgjedhja për të ruajtur pavarësinë është sigurisht më e shtrenjtë se ndarja e shtëpisë, faturave, shpenzimeve dhe gazetës ditore, por mund të jetë gjithashtu një mënyrë e mirë për të shpëtuar çiftin nga rutina, nga zakonet që në afat të gjatë të gjithë e dimë se sa rraskapitëse mund të jenë.

“Nevoja për të jetuar të ndarë pothuajse gjithmonë lind nga një vetëdije e madhe për rëndësinë e hapësirës së dikujt, të kohës dhe nga një ide e rrënjosur thellë se të lejosh me dikë tjetër në hapësirën e tij të jetesës mund të jetë e vështirë për t’u menaxhuar”, – shpjegoi për Fanpage psikoterapistja dhe seksologia Maria Claudia Biscione. – “Të jetosh vetëm është si një enë e përbërë nga zakone, rregulla personale, mënyra për të menaxhuar jetën e përditshme, të cilat mund të mos dëshironi t’i ‘ndotni’ ose t’i ndani”.

Zakonisht pas çifteve LAT është një gjë e mrekullueshme ndërgjegjësimi se cilët janë kufijtë dhe rreziqet e thyerjes së këtyre mekanizmave dhe pothuajse gjithmonë është një zgjedhje, e cila nëse realisht ndahet. Mund të jetë e virtytshme për mirëmbajtjen e çiftit”.

Rreziqet e rutinësPas muajve të parë të dashurisë, në të cilat gjithçka duket magjike dhe romantike, dhe gjatë të cilëve defektet e partnerit duken të parëndësishme ose madje nuk ekzistojnë fare, vjen ai moment kur edhe mënyra se si e shtrydhni tubin e pastës së dhëmbëve mund të nxisë një stuhi shtëpiake. Dhe nuk ka asgjë për të bërë për këtë: jeta e përditshme është faktori më i rrezikshëm i rrezikut për shëndetin e një çifti.

“Ajo pjesë e marrëdhënies për të cilën ju duhet të ‘vuani’ defektet e tjetrit në afatgjatë rrezikon të mbizotërojë meritat. Kjo është arsyeja pse njerëzit përfundojnë duke e lidhur me pastën e dhëmbëve, çrregullimin”.

Çështja është se jemi të detyruar të shihemi 24 orë në ditë, pa asnjë filtër dhe ndoshta me kënaqësi do të bënim edhe pa të”. Të zgjedhësh të qëndrosh larg do të thotë të jesh në gjendje të kalibrosh pikërisht këtë dhe të shmangësh që përditshmëria të kthehet në ngatërresa, një element që mund të dëmtojë shëndetin e çiftit.

“Ndonjëherë jeta personale e përditshme, puna, është aq e rëndë apo zhgënjyese, saqë vetmia e shtëpisë bëhet një hapësirë mendore për t’u çlodhur, për t’u çliruar, pa pasur nevojë të bëjë kompromis me tjetrin. Do të thotë të jesh në gjendje të hash darkë sipas asaj se si të pëlqen ty, do të thotë të jesh në gjendje të bësh një dush tre-orësh, të flesh vetëm në shtratin tënd pa pasur nevojë të dëgjosh partnerin duke gërhitur. Dhe në fundjavë mund të shijosh partnerin i lumtur, të mirëpritesh dhe të përjetosh emocione”.

Rëndësia e ndarjesMegjithatë, për të qenë një çift i lumtur LAT, zgjedhja duhet të ndahet dhe jo të imponohet vetëm nga njëri prej partnerëve. “Kjo lloj marrëdhënie funksionon vetëm nëse të dy kanë të njëjtën dëshirë dhe vetëdije. Nëse vetëm njëri prej të dyve e vazhdon atë, ndërsa tjetri dëshiron të jetojë së bashku, ky mund të jetë një problem.”

Zakonisht bëhet fjalë për çifte të matura, të cilët tashmë kanë përjetuar bashkëjetesë apo martesë dhe që i kushtojnë shumë rëndësi kujdesit të hapësirave të tyre. “Janë gra dhe burra që e dinë mirë se nëse pëlhura e dashurisë nuk ushqehet, ajo mund të bëhet barrë për jetën e përditshme”.

Jo të gjithë e kuptojnë këtë zgjedhje: shumë çifte detyrohen gjithashtu të përballen me paragjykimet e miqve dhe të afërmve. “Në atë rast duhet këmbëngulje për të qenë në gjendje të themi se jemi mirë. Ne nuk jemi të dashur të përjetshëm, por dy njerëz të kënaqur me zgjedhjen e tyre. Nuk dua të demonizoj bashkëjetesën, por për disa çifte që vendosin të jetojnë të ndarë është një zgjidhje fituese, e cila garanton mundësinë për të zgjedhur kur dëshironi të jeni bashkë dhe kur jo, distancoheni pa refuzuar tjetrin”.

Nëse seksi është më i kënaqshëm për çiftet që jetojnë të ndarëPërveç shmangies së rrezikut për t’u futur në rutinë, ndarja ka edhe avantazhe të tjera. “Të mos flesh çdo natë bashkë, të kemi një ndërrim shtëpish, e bën çiftin dinamik, ka një ide lëvizjeje që krijon një dimension emocioni dhe gjallërie brenda marrëdhënies që nuk do të merret kurrë si e mirëqenë apo e barabartë me ditën”. Dhe seksi me siguri mund të ketë gjithashtu avantazhe. “Kur zgjedh të mirëpres partnerin në shtëpinë time, është sepse e dua, jo sepse e gjejmë veten duke jetuar së bashku. Kam reflektuar, jam përgatitur për takimin dhe e di kur partneri im do të arrijë në shtëpi dhe jam gati për këtë takim”.

Seksualiteti, ne e dimë, vuan nga monotonia e rutinës. Të jetosh i ndarë e bën seksin më të gjallë, aktivizon dëshirën dhe të jep ndjenjën e të qenit në gjendje të zgjedhësh kur të bësh dashuri. Thyen mërzinë dhe krijon një mekanizëm pritjeje i cili nga ana tjetër krijon dëshirë dhe eksitim”. Ndonjëherë ju duhen dy shtëpi të ndara për të jetuar të lumtur përgjithmonë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

“Pushtimi më i madh që nga Lufta e Dytë Botërore”/ Paralajmërohen sanksione të pashembullta dhe të rënda për Putinin nëse Rusia pushton Ukrainën

Story i radhës

Southampton i gatshëm të bëjë ofertë rekorde për Brojën

Të fundit nga