Një ndryshim për pasiguri dhe krim në shoqërinë e Kosovës

Sot, krimi po merr shumë vëmendje në media, politikë dhe opinionin publik dhe në shoqërinë Kosovare si dukuria me qorjentuse e vlerave të shoqërisë demokratike Ne menduam se do të ishte e dobishme t’i kushtojmë traktatit tonë në një aspekt të këtij problem . Ne veçanërisht ishim të magjepsur nga shkalla në të cilën vëmendja e partive politike për krimin është rritur vitet e fund.Për t’iu përgjigjur kësaj pyetjeje do të bëjmë një studim në programet zgjedhore të partive politike . 2000 Data jonë e fillimit 2022 justifikohet me paraqitjen. Mbi të gjitha, është një pretendim i dëgjuar shpesh që qytetari ka vendosur një ndryshim për pasiguri dhe krim në shoqërinë Kosovare Duke ekzaminuar programet e partive të ndryshme për një periudhë më të gjatë kohore, shpresojmë të japim më shumë qartësi në lidhje me këtë.Disa probleme u shfaqën shpejt kur përcaktuam temën tonë. Para së gjithash ekzistonte pyetja: çfarë saktësisht është krimi? Të gjithë kanë një imazh të sjelljes kriminale, dhe përcaktimi i asaj që është kriminale nuk është çështje e thjeshtë. Nuk ka gjithashtu një përcaktim të qartë në literaturë. Disa e quajnë kriminalitetin çdo sjellje të caktuar si vepër penale. Por a mundet që një kalim këmbësorësh me një dritë të kuqe të quhet kriminel.

Për më tepër, mund të bëhet një dallim midis krimit në domenin publik dhe formave të tjera të krimit, siç është mashtrimi tatimor. Në domenin publik, mund të bëhet një dallim midis dhunës strategjike, instrumentale dhe shprehëse. Krimi gjithashtu mund të ndahet sipas motivimit. A është një përgjigje për një ofendim të personalitetit apo një mjet për të arritur përfitim, fuqi ose epsh. Për më tepër, ekzistojnë edhe forma të krimit që kryesisht bazohen në një ideologji..Prandaj krimi është gjithçka tjetër përveç një përkufizim i qartë. Së pari, imazhi ynë i krimit është formuar nga një bashkëveprim midis mediave, politikës dhe opinionit publik. E ashtuquajtura përcaktimi i agjendës. Së dyti, është shumë subjektive. Disa njerëz marrin mashtrime të mëdha tatimore ndërsa të tjerët janë të prirur të përdorin droga të buta. Së treti, pikëpamja jonë për sjelljen kriminale ndryshon me kalimin e kohës. Dëshmia e kësaj është ndryshimi i kodit penal.Përgjigja më e thjeshtë për këtë problem është përdorimi i një interpretimi shumë të gjerë të krimit. Ne jo vetëm që do ta kuptojmë krimin si një sjellje që është përcaktuar si vepër penale, por edhe sjellje që ende nuk është e ndaluar me ligj por që një parti politike do të dëshironte ta ndalonte.Procesi i përcaktimit të rendit të ditës është një bashkëveprim i vazhdueshëm ndërmjet mediave, specialistëve, opinionit publik, elitës politike … Teoria e përcaktimit të rendit të ditës jep një shpjegim pse disa probleme janë të dukshme për qytetarët, si formohet opinioni publik dhe probleme. merrni në agjendën politike ose jo dhe përfundoni duke u zgjidhur.

Procesi i përcaktimit të rendit të ditës përbëhet nga tre faktorë kryesorë që bashkëveprojnë me njëri-tjetrin. Agjenda e mediave, opinioni publik dhe agjenda politike. Ky punim i fundit ka të bëjë me agjendën politike. Rezultatet që do të gjejmë në lidhje me krimin janë rrjedhojë e ndikimit të mediave dhe opinionit publik në politikë. Në të kundërt, vëmendja e shtuar ndaj krimit nga pikëpamja politike do të rezultojë në më shumë interes për median dhe opinionin publik.Ne duhet të marrim parasysh natyrën e veçantë të çështjes së krimit. Një problem shoqëror zakonisht merr vëmendjen e nevojshme kur lind një luftë ndërmjet ithtarëve dhe kundërshtarëve. Por krimi është një çështje e valencës, problem për të cilin ekziston vetëm një mendim i saktë etik. Dikush mund të kundërshtohet vetëm me krimin dhe të dëshirojë ta zvogëlojë atë. Çështjet e tilla të valencës zakonisht paraqiten vetëm në agjendën politike pas një ngjarje aktive. Një ngjarje shkaktuese mund të përcaktohet më së miri si një sinjal fillestar që zhvillohet në një moment të caktuar në kohë dhe që shërben për të mprehur vëmendjen e temës.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

“Dosjet kapicë”, gazetari ngre alarmin: Do krijohet…

Story i radhës

Shokuese: Nëna dyshohet se ka vrarë me thikë tre fëmijët e saj

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish