Me përhapjen e teknologjisë së armëve bërthamore në Bashkimin Sovjetik, mundësia e një konflikti të tretë botëror!

Stoku i madh i armëve bërthamore me rreze globale (blu e errët), rezervë të  vogël dhe me rreze globale (blu mesatare). Lufta e Tretë Botërore  është një  emra që i janë dhënë një konflikti hipotetik të tretë ushtarak në shkallë të gjerë në mbarë botën, pas Luftës së Parë Botërore dhe Luftës së Dytë Botërore. Termi ka qenë në përdorim të paktën që nga viti 1941. Disa e kanë aplikuar lirshëm për t’iu referuar konflikteve të kufizuara ose më të vogla si Lufta e Ftohtë ose Lufta kundër Terrorit, ndërsa të tjerët kanë vepruar nën supozimin se një konflikt i tillë do të tejkalonte të dyja luftërat e mëparshme botërore si në nivelin e shtrirjes së tij të gjerë ashtu edhe të ndikimit të tij të përgjithshëm shkatërrues.

Për shkak të zhvillimit dhe përdorimit të armëve bërthamore  në fundit të Luftës së Dytë Botërore dhe blerjes dhe vendosjes së tyre pasuese nga shumë vende, rreziku i mundshëm i një shkatërrimi bërthamor të qytetërimit dhe jetës së Tokës është një temë e zakonshme dhe  spekulimet për një Luftë të Tretë Botërore. Një shqetësim tjetër madhor është se lufta biologjike mund të shkaktojë një numër shumë të madh viktimash, me dashje ose pa dashje nga një lëshim aksidental i një agjenti biologjik, mutacioni i papritur i një agjenti ose përshtatja e tij me speciet e tjera pas përdorimit. 

Ngjarjet apokaliptike të shkallës së lartë si këto, të shkaktuara nga teknologjia e avancuar e përdorur për shkatërrim, potencialisht mund ta bëjnë sipërfaqen e Tokës të pabanueshme. Para fillimit të Luftës së Dytë Botërore, Lufta e Parë Botërore (1914-1918) besohej të kishte qenë ” lufta për t’i dhënë fund të gjitha luftërave “, pasi besohej gjerësisht se kurrë më nuk mund të kishte një konflikt global të nivelit të tillë. Gjatë periudhës ndërmjet dy luftërave midis dy luftërave botërore, Lufta e  Parë Botërore zakonisht quhej thjesht “Lufta e Madhe”, shpërthimi i Luftës së Dytë Botërore në 1939 hodhi poshtë shpresën se njerëzimi mund ta kishte “tejkaluar” nevojën për luftëra të tilla të përhapura globale.

Me ardhjen e Luftës së Ftohtë në 1945 dhe me përhapjen e teknologjisë së armëve bërthamore në Bashkimin Sovjetik, mundësia e një konflikti të tretë global u bë më e besueshme. Gjatë viteve të Luftës së Ftohtë, mundësia e një Lufte të Tretë Botërore ishte parashikuar dhe planifikuar nga autoritetet ushtarake dhe civile në shumë vende. Skenarët varionin nga lufta konvencionale deri te lufta bërthamore e kufizuar ose totale. Në kulmin e Luftës së Ftohtë, ishte llogaritur një skenar i referuar si shkatërrimi i siguruar reciprokisht (“MAD”), i cili përcaktoi se një konfrontim i gjithanshëm bërthamor me siguri do të shkatërronte të gjithë ose pothuajse të gjithë jetën njerëzore në planet.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Sekretari i Shtetit Blinken në Australi për bisedime sigurie

Story i radhës

Macron thotë se “ngriu lojën” në bisedime me Putinin

Të fundit nga