Ka 4 lloje të inteligjencës, ja si t’i përdorni ato për të marrë vendime më të mira

Kur keni një vendim të rëndësishëm për të marrë, si e merrni atë? A e bëni kërkimin tuaj, bëni lista pro/kundër dhe a e luftoni atë në mendjen tuaj të zgjuar? A mendoni për frikë, eksitim, trishtim, zemërim ose ndonjë emocion tjetër që mund të lindë?

Katër llojet e inteligjencës

Të gjithë kemi të paktën katër lloje inteligjence: mendore, emocionale, somatike dhe intuitive. Megjithatë, shumica prej nesh kanë mbizhvilluar disa lloje të inteligjencës. Për të parë se cilat inteligjenca mund të jenë më të forta tek ju dhe ku mund të keni hapësirë për përmirësim, lejojini vetes të bëni një kuiz të vogël:

Inteligjenca Mendore:

A jam unë…

…një mendimtar kritik?

…më e rehatshme për të marrë vendime bazuar në informacione të sakta faktike?

…kuriozë, prireni t’i përpunoni gjërat mendërisht?

… skeptik ndaj fenomeneve që nuk mund ta shpjegoj logjikisht?

…aftë për të dalluar faktet, propagandën dhe manipulimin?

… dallues?

 

Inteligjenca intuitive:

A…

…bëni dallimin midis “të menduarit për gjërat” dhe intuitës që “bie brenda”?

…merr komente nga të tjerët se sa intuitiv jam?

…di gjëra që nuk mund t’i dija në mënyrë racionale në mënyra që verifikohen më vonë?

… keni ëndrra apo vizione paranjohëse?

Inteligjenca Emocionale:

A mundem…

…lexoj dhe ndjej me saktësi emocionet e mia dhe të njerëzve të tjerë?

…përshtatem me ndjenjat e mia

…të vendosësh kufij midis ndjenjave të njerëzve të tjerë dhe të miave?

…të shmangni emocione ose shpërthimin me to?

 

Inteligjenca Somatike:

A jam unë…

…vetëdijshëm për ndjesitë e mia fizike?

…në gjendje të lexoni sinjale apo simptoma delikate të trupit përpara se ato të bëhen të mëdha?

…aftë për të bërë pyetje trupit tim dhe për të interpretuar “po” ose “jo”

…aftë për të titruar atë që trupi dhe sistemi im nervor mund të përballojë pa e shtyrë veten deri në pikën e lëndimit?

Si duken ato në praktikë?

Inteligjenca mendore mund t’ju ndihmojë të gjurmoni të dhënat, të peshoni të mirat dhe të këqijat, të vlerësoni rrezikun bazuar në modele dhe statistika epidemiologjike dhe të qëndroni të bazuar në matematikë, shkencë dhe të dhëna. Ata që mund t’i quajmë “intuitivë” ose “psikikë” shpesh priren të kenë një inteligjencë intuitive më të zhvilluar. Kjo lloj inteligjence mund të lindë si njohje e drejtpërdrejtë, paragjykime, ëndrra paranjohëse dhe zbulime vizionare. Ndërsa intuita ndihet neutrale kur bie, ju mund të keni një reagim emocional ndaj saj, dhe kjo është gjithashtu një lloj inteligjence!

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Stafi mjekësor tregon për operacionet në Kramatorsk

Story i radhës

Tifozët e Realit dalin para makinës së Gareth Bales

Të fundit nga