​Holandezët me plan krize për furnizimin me gaz

Qeveria holandeze është takuar me përfaqësues të konsumatorëve të gazit në industri për të finalizuar një plan krize për furnizimin me këtë karburant në rast të mungesës që mund të shkaktohet nga përshkallëzimi i konfliktit midis Rusisë dhe Ukrainës.

Holanda merr rreth 40 për qind të energjisë së saj nga gazi, dhe në vitin 2020, 45 për qind e gazit përdorej për të prodhuar energji elektrike, 28 për qind për ngrohjen e ndërtesave dhe shtëpive dhe 21 për qind përdorej nga industria.

Rreth 15 për qind e gazit blihet në Rusi dhe pjesa tjetër në Norvegji, thanë burimet e industrisë.

Plani i furnizimit me gaz në krizë u hartua në vitin 2019, kur Holanda, pas dekadash eksportesh të forta, u bë një importuese neto.

Në rast të një krize akute, konsumatorëve industrialë mund t’u kërkohet të pezullojnë plotësisht përdorimin e gazit.

Tani qeveria ka vendosur të përsosë detajet e planit sepse Evropa ka frikë se tensionet në kufirin ukrainas-rus mund të shkaktojnë tronditje në zinxhirët e furnizimit me gaz.

Zyrtarët e qeverisë i thanë parlamentit holandez javën e kaluar se furnizimet do të ishin të mjaftueshme për përdorim normal të dimrit, por jo për mungesa afatgjata.

Prej disa javësh, ne jemi takuar me shoqatat e industrisë dhe diskutojmë masën në të cilën mund të reduktojmë pasojat për shoqërinë nëse ato detyrohen të reduktojnë konsumin e gazit”, tha zëdhënësi i Ministrisë së Ekonomisë, Tim van Dijk.

Duke mbledhur këtë informacion, ne duam të përgatitemi për ngjarjen që duhet të marrim masa të caktuara”, shtoi ai.

Përshkallëzimi i konfliktit në Ukrainë “do të kishte një ndikim të fortë në tregun evropian dhe në Holandë, dhe nëse do të zgjaste disa javë, ne mund të arrijmë për një plan (krizë)”, shpjegoi një zëdhënës i ministrisë së ekonomisë.

Ai shtoi se takimet me kompani individuale do të fillojnë këtë javë.

Nuk mund të shkëputni konsumatorët industrialë (nga rrjeti elektrik) duke shtypur një çelës. Kjo mund të ketë pasoja të mëdha dhe të çojë në situata të rrezikshme, dhe gjithashtu mund të shkaktojë dëme të pariparueshme në prodhim, në makineri,” tha Hans Grünfeld, kreu i shoqatës së konsumatorëve industrialë VEMW.

Sipas tij, 60 kompanitë më të mëdha mund të reduktojnë konsumin e energjisë në një krizë, por atyre u duhet një informacion i qartë se çfarë kompensimi financiar do të marrin në rast të ndonjë humbjeje të biznesit, përcjell Hina.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Nuredini: Është reduktuar në mënyrë drastike përdorimi i qeseve për bartjen e mallrave

Story i radhës

5 pyetje që duhet t’u përgjigjen çiftet e lumtura

Të fundit nga