Gjorgiev: Shprehja “histori e përbashkët” nënkupton historinë e një populli nga shekulli i 9 deri në vitin 1944

Bashkëkryetari i Komisionit të Përbashkët për Çështje Historike dhe Arsimore, Dragi Gjorgiev, sot në një intervistë për “Radion Evropa e Lirë” tha se shprehja “histori e përbashkët” e historiografisë bullgare nënkupton një histori të përbashkët të një populli nga shekulli i IX-të deri në vitin 1944.

Ai term, siç thotë profesori, është përdorur në Marrëveshjen në artikullin që flet për komisionin historik dhe nuk është përcaktuar se çfarë nënkuptohet me atë shprehje histori e përbashkët, pas së cilës ka pasur një përplasje me kolegët nga Bullgaria në këtë drejtim.

“Do të thotë se bëhet fjalë për historinë e një kombi, gjegjësisht të popullit bullgar që filloi në mesin e shekullit të nëntë kur perandoria e parë mesjetare bullgare pushtoi territorin e Maqedonisë. Sipas tyre, atëherë ka një homogjenizim të përhershëm etnik midis popullatës protobullgare të ardhur nga lindja dhe popullatës sllave që jeton në këtë zonë, krijohet populli bullgar dhe prej atë kohë deri në vitin 1944, është historia e vetëm një populli, domethënë populli bullgar”, sqaron Gjorgiev.

Interpretimi i bashkëkryesuesit për njërën nga pyetjet është se pala bullgare nënkupton krijimin e popullit maqedonas me inxhinieri nga qeveria komuniste.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Amerika nuk mund të tërhiqet nga skena globale

Story i radhës

Pakistani hakmerret ndaj militantëve në Baloçistan pas sulmeve ndaj ushtrisë

Të fundit nga