Njerëzit me diagnoza të caktuara duhet ta anashkalojnë këtë pije.
Sipas mjekëve, gjashtë lloje njerëzish që nuk duhet të pinë kurrë birrë.
Personat me diabet e para-diabet
Pak njerëz mendojnë për sheqerin kur kërkojnë birrën. Megjithatë, megjithëse nuk ka sheqer në listën e përbërësve, ai formohet natyrshëm gjatë fermentimit.
“Birra mund të rrisë sheqerin në gjak shumë shpejt dhe nëse e pini me stomakun bosh, ajo gjithashtu mund të rrisë nivelet e insulinës dhe të shkaktojë hipoglicemi, e cila është gjithashtu e rrezikshme”, tha Jonathon Kung.
Personat në dietë ose obezë
Nëse po përpiqeni të humbni disa kilogramë, mund të jetë e mençur të qëndroni larg birrës. Përkatësisht, ka 100 deri në 200 kalori, dhe pothuajse nuk ka asnjë vlerë ushqyese. Një studim zbuloi se pirja e më shumë se gjysmë litri birrë në ditë mund të ndalojë humbjen e peshës, veçanërisht te meshkujt. Prandaj, nëse doni të humbni peshë, zëvendësoni një shishe birrë me një shishe ujë.
Njerëzit e ndjeshëm ndaj glutenit
Ata që ndjekin një dietë pa gluten duhet të përpiqen të shmangin birrën pasi ajo mund të shkaktojë probleme me tretjen. “Birra shpesh mund të aktivizojë proceset inflamatore në sistemin e tretjes, të cilat mund të rezultojnë në dispepsi të pakëndshme”, thotë Kung. Për fat të mirë, ka edhe birra pa gluten.
Personat me sindromë të zorrës së irrituar
Problemet me tretjen nuk janë argëtuese për askënd, më pak për ata që vuajnë nga kjo sindromë. “Birra shpesh shkakton fryrje, erë, diarre dhe ndonjëherë dhimbje stomaku sepse irriton muret e barkut ose mbajtjen e ujit në disa”, tha Kung.
Personat me sëmundje kronike të mëlçisë dhe cirrozë
Nëse vuani nga sëmundje të mëlçisë ose cirrozë, mos pini birrë. “Birra është alkool që mund të rrisë më tej dëmtimin kur metabolizohet nga një mëlçi tashmë e dëmtuar. Kjo mund të shkaktojë reduktim të funksionit të atij organi”, shpjegon Kung.
Njerëzit që vuajnë nga urthi
Birra duhet shtuar në listën e ushqimeve dhe pijeve që shmangni nëse vuani nga urthi. “Birra dihet se zvogëlon aftësinë e muskulit rrethor të ezofagut për t’u mbyllur, dhe kjo rezulton në një kthim të shtuar të acidit në ezofag,” tha Kung, transmeton Eat This.