Bambuja, bima dekoruese në kopsht dhe në enterier

Bambutë monopodiale janë më të vështira për t’u kufizuar, por ju gjithashtu mund ta bëni këtë duke futur barriera plastike, sepse rrënja e bambusë është e cekët.

Sidoqoftë, mbani në mend se rizomat do të kalojnë nëpër çarjen më të vogël, kështu që duhet t’i ajrosni rregullisht.

Si ta mbillni dhe kultivoni atë

Bambuja pëlqen argjilën e lehtë, prandaj njomni mirë dheun përpara se ta mbillni në kopsht. Gjithashtu, pasi të keni mbjellë, ujisni mirë dhe me bollëk bambunë e sapombjellë. Me komposto pasuroni tokën në të cilën mbillni bambu.

Në muajin e parë ose të dytë pas mbjelljes, ujiteni çdo dy ditë dhe spërkatni gjethet intensivisht. Nëse gjethet e bambusë fillojnë të përkulen, ndërsa nuk ka parazitë, kjo do të thotë se bambuja nuk ka lagështi të mjaftueshme.

Bambuja ka nevojë për shumë azot dhe për këtë ju përdorni plehra që kanë një përqindje më të lartë të tij. Mos i plehëroni gjatë muajve të parë pas mbjelljes. Bambutë mund t’i mbillni edhe në saksi të cekëta, pra në vazo me lule, në mënyrë që të ketë së paku 10 cm hapësirë të lirë rreth rrënjëve të shkurres.

Meqenëse bambuja pëlqen shumë lagështinë, vendosni shtresën e sipërme mbrojtëse në sipërfaqe për të mbajtur lagështinë dhe për të zvogëluar avullimin. Krasiteni atë çdo vit duke shkurtuar lastarët e sipërm dhe duke hequr degët që rriten anash.

Parazitët më të zakonshëm të bambusë janë morrat e bimëve. Bambutë që riprodhohen nga rizomat (si irisi) është vështirë për t’u frenuar në kopshte dhe ju duhet të krijoni një pengesë me mure, fletë metalike, fletë dhe pllaka betoni që i groposni në tokë si kufi për rritjen. Sigurohuni t’i vendosni barrierat thellë dhe të paktën 10 cm mbi tokë sepse, kur përhapen, bambutë dinë gjithashtu të kalojnë rrethojën.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Qendra Evropiane e Kërkimeve Bërthamore në Gjenevë pezullon bashkëpunimin me Rusinë

Story i radhës

Pronari i New York Jets dëshiron Chelsea

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish