6 strategji që ju ndihmojnë të studioni në mënyrë efektive

Shumica e studentëve e dinë se sa e lodhshme dhe stresuese mund të jetë të studiosh për provime. Për më tepër, shpenzimi i orës duke rishikuar dhe mbajtur mend shënimet mund të jetë shumë zhgënjyese. Ndonjëherë të duket sikur ke studiuar për orë të tëra dhe nuk ke mbaruar as një faqe… ose as nuk e ke hapur librin! Por mos u stresoni, këtu janë disa strategji të thjeshta që mund t’i përdorni për të mësuar dhe mbajtur më shumë materiale në më pak kohë.

Këto strategji jo vetëm që ju ndihmojnë të shmangni humbjen e kohës në një seancë studimi joproduktive, por gjithashtu e bëjnë studimin më të këndshëm dhe produktiv.

Gjeni një ambient të qetë

Ku duhet të studioni? Edhe pse shumë njerëz e bëjnë atë në shtëpi, ky mund të jetë një vend shpërqendrues dhe i zhurmshëm për të studiuar. Mjedisi ideal i studimit është i qetë dhe pa shpërqendrime. Për shkak se zhurma mund të jetë shpërqendrimi më i vështirë për t’u shmangur, shumë studentë shkojnë në bibliotekë. Dhe megjithëse ndërprerjet mund të jenë të rrezikshme dhe shpërqendruese, ne do të diskutojmë më poshtë sesi planifikimi i ndërprerjeve sipas nevojës mund t’ju ndihmojë të studioni më mirë.

Planifikoni në mënyrë efektive

Kur studioni për provime, është po aq e rëndësishme të bëni pushime sa edhe të studioni. Qëndrimi i përqendruar dhe i përqendruar është i vështirë dhe truri lodhet pas rreth 40 minutash. Prandaj, ne rekomandojmë planifikimin e pushimeve 5 deri në 10 minuta çdo 15 deri në 40 minuta. Pushimet e planifikuara mirë ju ndihmojnë të pastroni mendjen dhe të qëndroni të fokusuar. I njëjti parim vlen për lëndën që po studioni. Studimi i së njëjtës lëndë për më shumë se 40 minuta është dukshëm më pak efektiv. Ndërrimi i lëndëve çdo 20 deri në 40 minuta e bën studimin më të këndshëm dhe ju ndihmon të keni motivimin për të studiuar.

Vendos qëllimet

Kur studioni për provime, është shumë e rëndësishme të krijoni qëllime dhe të vazhdoni të punoni derisa t’i arrini ato. Thënë kjo, është po aq e rëndësishme që ato të jenë qëllime të arsyeshme dhe afatshkurtra. Është shumë e lehtë të humbasësh fokusin nëse vendos synime afatgjata. Nga ana tjetër, ju nuk dëshironi qëllime afatshkurtra që mund t’i përfundoni në vetëm disa minuta. Në thelb, çdo student duhet të mendojë për qëllime realiste bazuar në aftësitë e tyre.

Teknikat e memorizimit

Megjithëse disa teknika të memorizimit janë paksa jo ortodokse, ato mund të jenë shumë efektive. Një shembull janë pajisjet mnemonike, siç përdoren nga drejtuesi në serialin televiziv “Sherlock”, i cili mund të imagjinojë dhe të kujtojë një pallat të tërë me dhoma plot me objekte. Në këtë teknikë, e quajtur edhe metoda e vendndodhjes, ju imagjinoni një shtëpi ose pallat dhe lidhni njohuritë që po studioni me sendet në çdo dhomë. Pajisjet e tjera mnemonike përfshijnë përdorimin e materialit që po studioni për të krijuar këngë dhe vjersha ose për të shoqëruar fjalët me imazhe ose ndjesi. Megjithëse mund të jenë jokonvencionale, duhet t’i provoni të gjitha dhe të zgjidhni atë që funksionon më mirë për ju.

Provoni veten

Bërja e pyetjeve vetes ju mban të angazhuar dhe është gjithashtu e dobishme për të kontrolluar atë që dini. Për më tepër, vetë-provimet janë të dobishme për konsolidimin e njohurive duke rishikuar atë që keni mësuar dhe duke vënë në dukje gjithçka që ju nevojitet për të ristuduar. Më pas, do të zbulojmë përfitimet e studimit në grup.

Bashkohuni me një grup studimi

Studimi me të tjerët e bën kohën tuaj të studimit më efektive për disa arsye të ndryshme. Natyrisht, nuk mund të studioni gjithmonë në grup, por takimi herë pas here ju ndihmon të shihni mangësitë tuaja. Studimi në grup ju lejon të shihni interpretimin e materialit nga studentët e tjerë dhe gjithashtu t’ju tregojë pikat tuaja të forta dhe të dobëta. Mund të krijojë gjithashtu pak konkurrencë, e cila mund t’ju ndihmojë të qëndroni të motivuar. Për më tepër, kushdo që është pak prapa mund të përfitojë nga njohuritë e studentëve më të avancuar në grup. Nga ana tjetër, studentët e avancuar duhet të vazhdojnë të sfidojnë veten dhe të jenë të kujdesshëm që të mos rrafshojnë.

 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Shkaku i granatimeve, punëtorët e Çernobilit nuk mund të shkojnë në punë

Story i radhës

Ekipet portugeze pas lojtarit të Barcelonës

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish