6 eksperimentet klasike të psikologjisë

Historia e psikologjisë është e mbushur me studime magjepsëse dhe eksperimente klasike psikologjike që ndihmuan të ndryshojmë mënyrën se si mendojmë për veten dhe sjelljen njerëzore. Ndonjëherë rezultatet e këtyre eksperimenteve ishin aq befasuese sa sfidonin mençurinë konvencionale rreth mendjes dhe veprimeve njerëzore.

1. Eksperimentet e majmunit “Rhesus” të Harlow

Në një seri eksperimentesh të diskutueshme të kryera në fund të viteve 1950 dhe në fillim të viteve 1960, psikologu Harry Harlow demonstroi efektet e fuqishme të dashurisë në zhvillimin normal. Duke treguar efektet shkatërruese të privimit te majmunët e rinj rezus, Harlow zbuloi rëndësinë e dashurisë për zhvillimin e shëndetshëm të fëmijërisë.

Në një version të famshëm të eksperimenteve, majmunët e mitur u ndanë nga nënat e tyre menjëherë pas lindjes dhe u vendosën në një mjedis ku ata kishin akses ose në një “nënë” të krijuar nga teli ose në një version të nënës artificiale të mbuluar me një leckë të butë.  Ndërsa nëna e telit siguronte ushqimin, nëna e rrobave jepte vetëm butësi dhe rehati.

2. Eksperimentet klasike të kondicionimit të Pavlovit

Koncepti i kushtëzimit klasik studiohet nga çdo student i psikologjisë së nivelit fillestar, kështu që mund të jetë befasuese të mësosh se njeriu që vuri në dukje i pari këtë fenomen nuk ishte aspak psikolog. Pavlov në fakt po studionte sistemet e tretjes së qenve kur vuri re se subjekteve të tij filluan t’i dilnin pështymë sa herë që shihnin asistentin e tij laboratorik. Ajo që ai zbuloi së shpejti përmes eksperimenteve të tij ishte se disa reagime (shpirti) mund të kushtëzoheshin duke lidhur një stimul më parë neutral (metronom ose sinjalizues) me një stimul që natyrshëm dhe automatikisht shkakton një përgjigje. Eksperimentet e Pavlovit me qentë vendosën kondicionimin klasik.

3. Eksperimentet e konformitetit të Asch

Studiuesit kanë qenë prej kohësh të interesuar për shkallën në të cilën njerëzit ndjekin ose rebelohen kundër normave shoqërore. Gjatë viteve 1950, psikologu Solomon Asch kreu një seri eksperimentesh të dizajnuara për të demonstruar fuqitë e konformitetit në grup. Studimi zbuloi se njerëzit janë çuditërisht të prirur për të shkuar së bashku me grupin, edhe kur e dinë se grupi është i gabuar. Në studimet e Asch, studentëve iu tha se po bënin një test vizioni dhe iu kërkua të identifikonin se cila nga tre rreshtat ishte gjatësia e njëjtë me vijën e synuar.

4. Eksperimentet e Kushtëzimit Operativ të Skinnerit

Skinner studioi se si sjellja mund të përforcohet për t’u përsëritur ose dobësuar për t’u shuar. Ai projektoi “Skinner Box” ku një kafshë, shpesh një brejtës, do t’i jepej një topth ushqimi ose një goditje elektrike. Një mi do të mësonte se shtypja e një niveli jepte një topth ushqimi, ose miu do të mësonte të shtypte levën në mënyrë që të ndalonte goditjet elektrike. Pastaj, kafsha mund të mësojë të shoqërojë një dritë ose tingull me aftësinë për të marrë shpërblimin ose për të ndaluar stimujt negativë duke shtypur levën. Për më tepër, ai studioi nëse raporti i vazhdueshëm, fiks, intervali fiks, raporti i ndryshueshëm dhe përforcimi i intervalit të ndryshueshëm çuan në përgjigje ose mësim më të shpejtë.

5. Eksperimentet e Bindjes së Milgramit

Në eksperimentin e Milgram-it, pjesëmarrësve iu kërkua t’i jepnin goditje elektrike një “nxënësi” sa herë që jepej një përgjigje e pasaktë. Në realitet, nxënësi ishte në të vërtetë një konfederatë në eksperiment, i cili pretendonte të ishte i tronditur. Qëllimi i eksperimentit ishte të përcaktonte se sa larg ishin të gatshëm të shkonin njerëzit për t’iu bindur urdhrave të një figure autoriteti. Milgram zbuloi se 65% e pjesëmarrësve ishin të gatshëm të jepnin nivelin maksimal të goditjeve pavarësisht nga fakti se nxënësi dukej se ishte në shqetësim serioz apo edhe pa ndjenja.

6. Eksperimenti i Burgut të Stanfordit

Eksperimenti i famshëm i Philip Zimbardo-s vendosi studentët e rregullt në rolet e të burgosurve dhe rojeve të burgut. Ndërsa studimi fillimisht ishte planifikuar të zgjaste 2 javë, ai duhej të ndërpritej pas vetëm 6 ditësh, sepse rojet u bënë abuzive dhe të burgosurit filluan të shfaqnin shenja stresi dhe ankthi ekstrem. Studimi i famshëm i Zimbardo-s u referua pasi dolën në dritë abuzimet në Abu Ghraib. Shumë ekspertë besojnë se sjellje të tilla në grup ndikohen shumë nga fuqia e situatës dhe pritshmëritë e sjelljes të vendosura tek njerëzit e vendosur në role të ndryshme.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Shiu i rrëmbyeshëm në Shkup shkul disa drurë (VIDEO)

Story i radhës

Osmani: Gjuha maqedonase zyrtarizohet në BE

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish