3 mënyra për të ndaluar rrjedhën e qëndrueshme të ankesave të partnerit tuaj

Ju mendoni se po bëni më të mirën për të kënaqur partnerin tuaj, qoftë me menaxhimin e financave apo përgatitjen e një darke. Megjithatë, pavarësisht kësaj, partneri juaj vazhdon të gjejë arsye për t’u ankuar. Ndoshta keni harruar të ndizni tharësen dhe nuk keni peshqirë të thatë kur partneri do të bëjë një dush. Ndoshta keni harruar të merrni ushqim për mace gjatë pazarit tuaj javor, gjë që çon në akoma më shumë ankesa. Partneri juaj ka gjithashtu pjesën e tij të detyrave shtëpiake, por ju nuk e shqetësoni aq shumë kur diçka ngatërrohet ose harrohet.

Ndërsa mendoni për këto situata, mund t’ju duket se disa ankesa mund të jenë të arsyeshme dhe të tjera mund të jenë krejtësisht pa vend. Të gjithë i harrojnë gjërat herë pas here dhe shumica e njerëzve e kapërcejnë bezdinë e tyre nga këto gabime të vogla. Megjithatë, partneri juaj duket se gjen diçka për t’u ankuar edhe kur gjithçka po shkon mirë.

Bazuar në kërkimet e reja në vendin e punës mbi mbikëqyrjen abuzive nga Lindie Liang dhe kolegët e Universitetit Wilfred Laurier (2022), mund të jetë e mundur të shihet rrjedha e vazhdueshme e ankesave në të cilat angazhohet partneri juaj,  të krahasueshme me një shef tepër kërkues. Megjithëse dinamikat e vendit të punës nuk janë saktësisht të njëjta me ato që ndodhin në një marrëdhënie romantike, ka ende mësime nga ky hulumtim që mund t’i zbatoni në marrëdhënien tuaj.

Çfarë efektesh mund të kenë mbi ju ankesat e vazhdueshme?

Përqendrimi i ekipit hulumtues kanadez në mbikëqyrjen abuzive ofron disa udhëzime për të kuptuar reagimet që njerëzit kanë për të qenë objektivi i kritikave të vazhdueshme të dikujt tjetër. Themelore për analizën e tyre është ideja e “drejtësisë ndërpersonale”, një term i përcaktuar në literaturë si “nevoja juaj për të besuar se ne jetojmë në një “botë të drejtë” ku njeriu merr atë që meriton dhe nga ana tjetër, meriton atë që merr”. Ideja e “barazisë”, që do të thotë se ju besoni se ajo që vendosni në një marrëdhënie është e barabartë me kontributet e personit tjetër, i shtohet ndjenjës tuaj të drejtësisë.

Parë nga ky këndvështrim, nëse besoni se po bëni më të mirën tuaj për t’i dhënë sa më shumë marrëdhënies sa edhe partneri juaj, ankesat e partnerit tuaj do të ndihen jo vetëm të lëndueshme, por edhe të padrejta. E padeklaruar, por edhe e pritshme si pjesë e barazisë, është ideja që do të trajtoheni me “mirësjellje, dinjitet dhe respekt”. Ndoshta në fillim të marrëdhënies tuaj, kur të dy keni qenë në sjelljen tuaj më të mirë, partneri juaj ka shfaqur këto prirje dhe më pas disa. Ndryshe nga vendi i punës, ku këto sjellje priten dhe shpërblehen, në jetën tuaj në shtëpi partneri juaj mund të ketë lejuar që njohja të degradojë disa nga këto standarde.

Kudo që të ndodhë, trajtimi i padrejtë mund të çojë në një mori rezultatesh negative, nga ndjenjat më të ulëta të mirëqenies deri te depresioni dhe rraskapitja emocionale. Ndoshta ju mund të identifikoheni me këto rezultate nëse keni qenë pranë atij partneri gjithnjë kritik.

A është hakmarrja zgjidhja?

Studiuesit kanadezë propozuan se një mënyrë që njerëzit të përballen me shkeljet e ndjenjës së tyre të drejtësisë është të përfshihen në hakmarrje të thjeshtë. Kjo mund t’ju duket si jashtëzakonisht kundërproduktive, por, siç thotë Liang, për të qenë efektive hakmarrja nuk duhet të ndodhë në realitet. Në një studim që autorët citojnë, dëmtimi i një “kukulle virtuale vudu” i lejoi pjesëmarrësit të ndjenin se të paktën një pjesë e ndjenjës së tyre të drejtësisë ishte rikthyer.

Në modelin gjithëpërfshirës që Liang dhe bashkëpunëtorët e saj testuan, rolet e hakmarrjes dhe një ndjenjë drejtësie u shqyrtuan si ndikime në shëndetin fizik dhe psikologjik të pjesëmarrësve. Masa e hakmarrjes u kërkoi pjesëmarrësve të tregonin se sa shpesh në vitin e kaluar ishin të pasjellshëm ndaj mbikëqyrësit të tyre.

Pas një kampioni prej afro 200 të rriturish të punësuar gjatë një periudhe 4-mujore, autorët ishin në gjendje të demonstronin se hakmarrja në të vërtetë ndihmoi në ndërmjetësimin e efekteve të mbikëqyrjes abuzive në shëndetin fizik dhe psikologjik, të paktën për periudhën e studimit. Megjithatë, nuk ishte vetëm lëshimi i zemërimit të ndrydhur që ua lehtësoi mjerimin, por ndjenja se ata mund të rifitonin ndjenjën e tyre të drejtësisë.

3 mënyra për të neutralizuar ankesat e partnerit tuaj

Ju mund të pyesni veten nëse zgjidhja më e mirë për t’u marrë me një partner kritik është të vazhdoni dhe të filloni fushatën tuaj të hakmarrjes. Megjithatë, në diskutimin e gjetjeve të tyre, një zgjidhje shumë më e mirë është ndryshimi i kulturës organizative në mënyrë që sjellja abuzive të mos tolerohet më.

Si mund t’i përdorni këto gjetje për të ndryshuar “kulturën organizative” të shtëpisë tuaj? Këto tre strategji ofrojnë disa udhëzime praktike:

Vini re dhe vini në dukje se si sjellja po ndikon tek ju. Për shkak se punonjësit, mbikëqyrësit e të cilëve i trajtojnë keq, mund të përjetojnë efekte të rëndësishme mendore dhe fizike është e mundur që edhe ju të prekeni nga një partner tepër kërkues dhe i ashpër. Mos i injoroni ato efekte, por përdorini për të ecur përpara në përpjekje për të ndryshuar gjërat.

Shikoni se çfarë ndodh kur hakmerreni. Është joshëse të hakmerresh, të jesh i pasjellshëm ose të ankohesh te partneri. Megjithatë, çfarë ndodh kur e bëni? A e rrit apo ul kjo temperaturën e ndërveprimeve tuaja? Gjithashtu mund të duket hipokrite të përfshiheni në sjelljen që po përpiqeni të korrigjoni te partneri juaj, veçanërisht nëse është një problem “kulture organizative”.

Përpiquni të rivendosni ndjenjën tuaj të drejtësisë. Kjo strategji mund të jetë më e rëndësishmja dhe më efektivja. Filloni një bisedë me partnerin tuaj që fokusohet në barazi dhe drejtësi. Shihni nëse ju dhe partneri juaj mund të bini dakord për një mënyrë më pak të dëmshme për të folur për situatat në të cilat njëri prej jush e zhgënjen personin tjetër.

Për ta përmbledhur, nuk keni nevojë të investoni në një kukull vudu për të gjetur një mënyrë për të rivendosur ndjenjën tuaj të drejtësisë dhe barazisë me partnerin tuaj. Mund të jetë sfiduese të kesh një partner që të gjen vazhdimisht gabime, por këto strategji mund ta kthejnë atë sfidë në përmbushje.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Punëtorët e Kopshtit Zoologjik në Ukrainë vriten ndërsa po ushqenin kafshët

Story i radhës

Centrali bërthamor i Kharkivit i paprekur nga granatimet – ja rreziqet nga dëmtimi i tij

Të fundit nga

Zhgënjeu në Champions

Interi shkëlqeu në derbin ndaj Milanit në fundjavë, shkatërroi rivalët e përjetshëm 5-1, teksa përballë Real