Një filxhan çaj mund të mos jetë një kurë mjekësore për COVID-19, por një studim zbuloi se ai ndihmon në kapërcimin e efekteve mendore të pandemisë.
Mund të tingëllojë si një përgjigje tipike britanike për problemet e jetës, por studiuesit që po shqyrtojnë shqetësimet e zakonshme të shëndetit mendor zbuluan se një filxhan çaj përmban veti që ndihmojnë zemrën dhe mendjen në kohë stresi.
Një përmbledhje e kërkimeve të mëparshme mjekësore dhe shkencore për revistën e specializuar Nutrition and Food Technology zbuloi se çaji ndihmon në relaksimin, ul stresin dhe ndihmon në mbrojtjen kundër rrezikut të demencës, rënies së shëndetit kognitiv dhe të zemrës.
Si çaji i zi dhe çaji jeshil kanë cilësi të dobishme, tha studimi i Dr.Emma Derbyshire, një nutricioniste e shëndetit publik dhe dikur pjesë e Departamentit të Shkencave të Jetës në Universitetin Metropolitan të Manchesterit.
Çaji jeshil përmban komponime kimike të quajtura katekina, duke përfshirë Epigallocatechin Gallate (EGCG), të gjetura për të parandaluar inflamacionin, stresin oksidativ dhe rritjen e proteinave të dëmshme fibroze që kontribuojnë në rënien njohëse dhe humbjen e kujtesës.
Një studim në Nutrition Neuroscience sugjeron se kjo mund të jetë një mënyrë në të cilën pija e nxehtë ushtron efektet e saj të mundshme në vigjilencën, vëmendjen dhe funksionin njohës.
Përveç kësaj, Nutrition and Food Technology Journal gjithashtu eksploroi përfitimet shëndetësore të zemrës së çajit në lidhje me presionin e gjakut dhe uljen e kolesterolit, të gjitha jetike për shëndetin e mirë, vaskular dhe falë flavonoideve në një filxhan.
Studime të tjera në hulumtim tregojnë se kafeina në çaj vepron si një grumbullues pa ndikuar në gjumin. Përveç përfitimeve shëndetësore, dihet mirë se njerëzve u pëlqen aspekti social i ndarjes së një filxhani, shkruan Metro.co.uk.