Si të flasim me fëmijët për luftën?

Ekspertët thonë se ndjenja kryesore që fëmijët dhe të rinjtë kërkojnë nga të rriturit është ndjenja e mbrojtjes dhe sigurisë

Para se të ndihmojmë dhe mbështesim fëmijët dhe të rinjtë, ne të rriturit duhet të jemi në paqe me qëndrimet, vlerat tona dhe – sa më shumë që të jetë e mundur – t’i njohim me faktet dhe situatat, sepse kështu do të jemi më të gatshëm të ndihmojmë fëmijët, të rinjtë dhe të tjerët.

Prandaj, duhet të kujdesemi për veten dhe kështu të zhvillojmë më shumë durim dhe të jemi më kreativë për momentet kur duhet t’i bindim fëmijët dhe të rinjtë për sigurinë e tyre”, thuhet në tekstin ku propozohet një qasje ndaj moshës së fëmijëve.

Fëmijët nuk duhet të ekspozohen shumë ndaj lajmeve

Ashtu si në situata të tjera krize, fëmijët nuk duhet të ekspozohen tepër ndaj lajmeve. “Lajmet e fundit” duhet të shmangen si një sfond i jetës gjatë gjithë ditës.

Në veçanti, duhet shmangur që fëmijët të shikojnë lajme dhe raporte që mund të jenë jashtëzakonisht të fuqishme dhe tronditëse pa praninë e një prindi apo të rrituri.

Nga ana tjetër, fëmijët kanë të drejtë të dinë se çfarë po ndodh, por ky lajm duhet përshtatur dhe shpjeguar në një mënyrë të përshtatshme për moshën e tyre. Prindërit duhet të jenë në gjendje të flasin me fëmijën e tyre për atë që i intereson, çfarë kanë parë dhe si ndihen.

Është e nevojshme të krijohet një mjedis mbështetës në familje, klasë dhe shkollë. Qëllimi është krijimi i një mjedisi ku fëmijët dhe të rinjtë mund të shprehin ndjenjat e tyre. Kjo duhet bërë pa i detyruar fëmijët të shprehin ndjenjat e tyre para se të ndihen gati.

Gjithashtu, është e rëndësishme t’i vëni në dijeni se, në nivel shkolle, ka psikolog, me të cilët mund të flasin nëse janë të shqetësuar ose kanë vështirësi të përballojnë emocionet e tyre. Fëmijët e grupmoshave të ndryshme reagojnë ndryshe ndaj përvojave stresuese, kështu që reagimi i të rriturve do të varet nga mosha dhe sjelljet e caktuara.

Një nga strategjitë më të mira është t’i njoftoni fëmijët dhe të rinjtë me faktet dhe kontekstin. Flisni me ta, lërini t’ju tregojnë se çfarë kanë mësuar, çfarë i shqetëson, diskutoni së bashku për atë që ata nuk e kuptojnë ose nëse nuk janë të sigurt për faktet, kërkoni përgjigjet së bashku.

Ajo që me siguri mund t’u interesojë është nëse janë të sigurt, nëse njerëzit afër tyre dhe që kujdesen për ta janë të sigurt dhe si do të ndikojnë këto ngjarje në jetën e përditshme. Kësisoj, mjeti më i mirë mund të jetë një hartë për t’u treguar atyre se ku po ndodhin konfliktet dhe se ne jemi të sigurt në rrethanat aktuale.

Nxitini ata të ndërmarrin veprime pozitive

Nëse një fëmijë ose i ri është veçanërisht i shqetësuar për familjet ose moshatarët e tij në Ukrainë, udhëzojini të mendojnë se çfarë mund të bëjnë për t’i ndihmuar ata.

Disa aktivitete që mund të bëhen dhe të zgjidhen sipas moshës së fëmijës mund të jetë pjesëmarrja në një asamble apo protestë paqësore, mbledhja e donacioneve, shkrimi për deputetët apo vendimmarrësit dhe hulumtimit se çfarë tjetër mund të bëjmë për të ndihmuar.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Qeveria: Po bëhen kontrolle të intensifikuara për të parandaluar manipulimet e mundshme me ushqime dhe derivate të naftës

Story i radhës

A ka filluar Lufta e Tretë Botërore? Disa ekspertë besojnë se po

Të fundit nga