​Si të bëheni një koleg më i respektueshëm?

“Mirësitë e vogla, mirësjelljet e vogla, konsideratat e vogla, praktikat e zakonshme në marrëdhëniet tona shoqërore, i japin një bukuri më të madhe karakterit sesa shfaqja e talenteve dhe arritjeve të mëdha”, ka thënë Mary Ann Kelty.

Të gjithë ne pavarësisht nëse e demonstrojmë apo jo, jemi të vetëdijshëm për mënyra të ndryshme për tu treguar më i respektueshëm ndaj të tjerëve. Të tregosh respekt nuk do të thotë patjetër të bësh veprime të mëdha, mund ta bësh edhe me veprime shumë të vogla. Ekzistojnë gjithashtu disa sjellje të vogla që mund të praktikohen në baza ditore që mund të tregojnë respekt ndaj të tjerëve. Fatkeqësisht, këto sjellje shpesh mund të anashkalohen.

Sidoqoftë, është e rëndësishme të mbani mend se megjithëse këto veprime mund të duken të vogla, efekti i tyre te kolegu mund të përcjellë emocione të forta pozitive si lumturia, mirënjohja, energjia, angazhimi dhe motivimi. Mbajtja e këtyre ideve në mendje do të sigurojë që ju të jeni pjesë e krijimit të një kulture respekti brenda jetës suaj profesionale ose personale.

Bëni një kompliment me fjalë

Mundohuni të jepni të paktën një kompliment verbal në ditë. Mund të jetë për dikë që e shihni çdo ditë apo edhe për një të huaj me të cilin iu bashkon vetëm momenti. Një kompliment i thjeshtë mund të ndihmojë shumë në ndryshimin e këndvështrimit të gjithë ditës së dikujt. Përveçse do të ndihen respektuar, ata gjithashtu do të kenë një humor më pozitiv!

Drejtohuni dikujt me emër

Mund të jetë një bashkëpunëtor që kaloni çdo ditë në zyre apo me dikënd që ju lidh puna si psh. punonjësi i postës që dërgon postën. Të kujtosh emrat e numrit të madh të njerëzve që takojmë gjatë gjithë jetës sonë mund të jetë një detyrë jo shumë e lehtë. Megjithatë, të mbajturit mend të emrave është një shenjë që ju kujdeseni për ta. Është e rëndësishme të dini emrat e të gjithë njerëzve me të cilët ju lidh profesioni.

Jepini vëmendjen tuaj të plotë

Në kulturën tonë të ngarkuar të punës, është e zakonshme që mendjet tona të jenë gjysmë të përqendruara në diçka tjetër, ndërsa në të njëjtën kohë zhvillojmë një bisedë me dikë. Megjithatë, t’i kushtoni vëmendjen e plotë dikujt është çelësi për t’i treguar se e respektoni atë dhe kohën e tyre të mjaftueshme për të qenë plotësisht të pranishëm.

Herën tjetër kur dikush hyn në zyrën tuaj, hiqni shpërqendrimet duke minimizuar dritaret e kompjuterit tuaj, duke vënë celularin tuaj në dridhje dhe duke hequr çdo letër të panevojshme që mund të krijojë distancë. Pastaj kushtojini vëmendjen tuaj të pandarë dhe dëgjoni në mënyrë aktive. Ju mund të habiteni nga ajo që dëgjoni kur jeni vërtet të pranishëm dhe jo thjesht me vëmendje të shpërqendruar.

Tregoni interesim

Kur njerëzit i përgjigjen pyetjes se çfarë i bën ata të ndihen të respektuar, sipas programi të Connecting With Respect, një nga përgjigjet e shumta që është se kështu ju ndodhë nëse dikush tregon interes jo vetëm për punën e tij, por edhe për familjen e tij. Kur dikush tregon interes për gjërat që janë të rëndësishme për ne, kjo na rrit vetëvlerësimin dhe ndjenjat e respektit.

Paraqituni me kohë

Vonesa e vazhdueshme në angazhimet e planifikuara u tregon të tjerëve se koha juaj është më e rëndësishme se e gjithë të tjerëve. Në vend të kësaj, tregoni se respektoni kohën e të tjerëve dhe zhvilloni mënyra për t’u siguruar që do të jeni në kohë kur thoni se do ta bëni.

Bëni atë që thoni se doni

A i thoni shpesh vetes se do të hyni në zyrë më herët për të bërë më shumë, por nuk do të bëni kurrë? Derisa të filloni të bëni atë që i keni thënë vetes se do të bënit, nuk do të jeni në gjendje t’i mbani fjalën as të tjerëve. Të qenit i sinqertë në qëllimet tuaja është hapi i parë për të ndërtuar besim brenda vetes dhe të tjerëve, gjë që përfundimisht çon në një marrëdhënie respekti.

Kërkoni mendimin e dikujt tjetër

Herën tjetër kur bllokoheni gjatë punës në një projekt, kërkoni mendimin e dikujt tjetër. Kjo i tregon atij personi që ju e vlerësoni mjaft ekspertizën e tij për t’i besuar atij kur keni nevojë për ndihmë. Ata mund të kenë vetëm përgjigjen që ju kërkoni dhe nga ana tjetër do të marrin një nxitje respekti.

Jepni atributet e kontributit

Çdo udhëheqës i respektueshëm e di se sa e rëndësishme është t’i japësh atribute dhe komplimente stafit pasi që kanë bërë një punë të mirë. Jo vetëm që rrit përpjekjet bashkëpunuese të ekipit, por forcon liderin. Një udhëheqës i gatshëm për të demonstruar sjellje etike ka të ngjarë të jetë në favor më të madh sesa lideri, i cili vjedh idenë tuaj dhe merr meritat në publik.

Rekomandoni një koleg

Rekomandimi i dikujt te të tjerët tregon se ju besoni se personi është i fortë në një ekspertizë, njohuri, aftësi ose sjellje të caktuar. Rekomandoni ata për një promovim, projekt, çmim ose një pozicion të ri. Rekomandimi i dikujt do të ndihmojë në krijimin e një lidhjeje respekti të ndërsjellë dhe gjithashtu do të sigurojë që personi që rekomandohet do të vazhdojë të bëjë përpjekjet e tij më të mira për të treguar se e meriton rekomandimin.

Jepni mirënjohje publikisht

Lloji më i mirë dhe dhënia e mirënjohës është lavdërimi i papritur që një mbikëqyrës ose koleg jep përpara të tjerëve. Nëse zakonisht prisni për një ceremoni të madhe publike për të dhënë mirënjohje, përpiquni ta bëni atë në mënyrë më spontane. Tregoju kolegëve çfarë pune të jashtëzakonshme po bëjnë. Ata ka të ngjarë ta vlerësojnë këtë lloj mirënjohje publike më shumë sesa të marrin një çmim vjetor.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

3 persona humbin jetën nga shpërthimi në një fabrikë në veri të Iranit

Story i radhës

Temperatura deri në 14 gradë, si parashikohet të jetë moti për sot

Të fundit nga