​Shqipëri, para 97 vjetësh hyri në fuqi sistemi republikan i qeverisjes

Më 1 shkurt 1925, në Shqipëri hyri në fuqi sistemi republikan i qeverisjes, me një kabinet shumë pak ndryshe nga ai i mëparshmi.

Ahmet Zogu merr përsipër postin e presidentit kombinuar me rolin e kryeministrit, duke u bërë njëkohësisht kryetar i shtetit dhe kryetar i Qeverisë, Myfid Libohova merr Ministrinë e Jashtme, krahas asaj të Financave.

Reforma e parë ishte shpërndarja e ushtrisë, eliminimi i Ministrisë së Luftës, zëvendësimi i saj me një Komandë të Përgjithshme.

Disa historianët thonë se me këtë hap Zogu hakmerrej ndaj ushtarakëve që kishin marrë pjesë në “Revolucionin e Qershorit” përkrah Fan Nolit.

Kjo gjithashtu shihet si masë paraprake kundër zhvillimeve të ngjashme në të ardhmen, dhe si vendosje e një kontrolli të plotë të drejtpërdrejtë, pak nga pak, republika e shpallur parlamentare po shndërrohej në autokraci e monarki.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Mësoni nga rutina e mëngjesit e shefit Ekzekutiv të Google, bazohet në 3 gjëra të thjeshta

Story i radhës

Moti për ditën e sotme

Të fundit nga