Studimet kanë treguar se përfshirja e një luge kanelle në dietën tuaj të përditshme mund t’ju ndihmojë të humbni peshë.
Një lugë çaji mjaltë dhe gjysmë lugë çaji kanellë pluhur në një filxhan me ujë të valë mund t’ju ndihmojnë të humbni peshë dhe të zvogëloni rrezikun e sëmundjeve të zemrës.
Përfitimet shëndetësore
Kanella është e pasur me mangan, hekur, kalcium dhe fibra. Është përdorur që në mesjetë për të kuruar diarrenë, dispepsi dhe fryrjen e barkut. Përveç kësaj, ndihmon në parandalimin e përhapjes së qelizave kancerogjene, formimin e ulcerave në stomak dhe ndihmon në trajtimin e infeksioneve bakteriale. Kanella ul nivelet e sheqerit në gjak së bashku me nivelet e kolesterolit të keq (LDL) ndërsa nuk ka asnjë efekt në kolesterolin e mirë (HDL). Prandaj, është e dobishme si për pacientët me diabet tip 2 dhe tip 2. Meqenëse kanella është e ëmbël në shije, ajo plotëson dëshirën për ushqime të ëmbla që përgjithësisht nuk lejohen te diabetikët.
Kanellë dhe humbje peshe
Kanella ka një efekt rregullues në nivelet e sheqerit në gjak dhe në të njëjtën kohë rrit nivelin e insulinës në trup. Ai “imiton” aktivitetin biologjik të insulinës dhe rrit metabolizmin e glukozës. Meqenëse nivelet e larta të sheqerit në gjak mund të çojnë në rritjen e ruajtjes së yndyrës në trup, kanella ndihmon në parandalimin e rritjes së ruajtjes së yndyrës dhe ju lejon të humbni peshë. Përveç kësaj, ndikon në mënyrën se si sheqeri metabolizohet nga trupi dhe parandalon shndërrimin e sheqerit të metabolizuar në yndyrë. Kanella gjithashtu vonon kalimin e ushqimit nga stomaku në zorrë. Prandaj, ju ndiheni të ngopur për një periudhë më të gjatë kohore dhe hani më pak. Kjo ju ndihmon të humbni peshë. Kanella gjithashtu ndihmon trupin të përpunojë karbohidratet në mënyrë më efikase dhe kjo ju ndihmon të humbni disa kilogramë. Studimet tregojnë se dhjami i barkut është më i ndjeshëm ndaj efekteve të kanellës sesa dhjami se sa pjesët e tjera të trupit.
Mënyrat për të përfshirë kanellën në dietën tuaj të përditshme
Mund të shtoni kanellë në çajin bimor për të marrë një filxhan çaj të shëndetshëm dhe të shijshëm. Përndryshe, shtoni një lugë çaji kanellë në drithërat e mëngjesit ose tërshërën ose shtoni në kafenë tuaj të mëngjesit. Shtimi i kanellës në ushqime të tilla si byrekët me mollë ose pjeshkë, rrit shijen e tyre. Për të njëjtin qëllim mund t’i shtohet edhe lëngjeve të frutave dhe mushtit. Përndryshe, ju mund të merrni kapsula kanelle si një alternativë më e lehtë për sa më sipër.