Nderohet kontributi i bursistëve të KAEF-it

Është mbajtur ngjarja për nderimin e kontributeve të bursistëve të Fondit Kosovaro- Amerikan për Arsim (KAEF), gjatë së cilës këta të fundit u zotuan që përtej angazhimeve të tyre, ta ofrojnë ekspertizën e tyre vullnetarisht edhe për institucionet e Kosovës.

Presidentja e Shoqatës Alumni, Erëza Gjikolli tha se 107 studentë kanë përfunduar me sukses studimet master në universitetet amerikane, ndërsa shtatë studentë të tjerë janë në proces të përfundimit të diplomës master.

Gjikolli: Jemi të përbërë nga 107 ish-studentë që përfunduan me sukses studimet master

“Jam shumë krenare që përfaqësoj një grup kaq të dalluar profesionistësh, që është Shoqata KAEF. Aktualisht ne jemi të përbërë nga 107 ish-studentë që kemi përfunduar me sukses studimet master në 47 universitete në Shtetet e Bashkuara. Ne kemi gjithashtu shtatë studentë që janë në proces të përfundimit të diplomës master ose do të fillojnë programin e tyre të ri këtë vjeshtë. Këta të diplomuar kanë zotëruar fusha studimi si drejtësia, administrimi i biznesit, ekonomia, së fundmi edhe në fusha të tilla si analitika dhe inteligjenca artificiale. Që nga themelimi i saj, roli i KAEF-it ka qenë të shërbejë si platformë për këta të diplomuar dhe t’i ndihmojë ata të qëndrojnë të lidhur me njëri-tjetrin, t’i ndihmojë ata të vendosen në shoqërinë kosovare, dhe më e rëndësishmja, të kontribuojnë në zhvillimin ekonomik dhe demokratik të Kosovës”, tha ajo.

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti tha se arsimi dhe ekonomia janë një urë-lidhëse e rëndësishme për zhvillimin e një vendi.

Kurti: Së bashku do ta lehtësojmë punën vullnetare

“Tani po funksionalizojmë të ashtuquajturën zyrë ekspertize brenda zyrës sonë të Kryeministrit, dhe së bashku me stafin lokal do të kuptojmë se si mund ta lehtësojmë më mirë punën tuaj vullnetare. Pra, do të dëgjoni nga ne, dhe nëse nuk përgjigjeni, pavarësisht nënshkrimit të marrëveshjes, do të merrni tekstin te njerëzit pas jush, por seriozisht nuk mund t’ju shpreh mjaftueshëm mirënjohjen për kontributin tuaj të vazhdueshëm dhe ekspertizën që po ofroni për institucionet e shtetit tonë. Sa herë që diskutojmë për ekonominë, përfundojmë duke folur për arsimin, kur fillojmë të diskutojmë për arsimin, përfundojmë duke folur për ekonominë. Ndoshta ky është tregues se e vetmja gjë që është më e rëndësishme se ekonomia dhe arsimi është lidhja mes të dyjave, është ura ndërmjet ekonomisë dhe arsimit. Dhe shtylla kryesore atje është qeverisja, qeverisja ku do të marrim pjesë së bashku”, tha ai.

Qendrim Gashi, zhvillues i fondit KAEF, tha se shpreson që programi të përkrahet edhe në të ardhmen.

Gashi: Shpresojmë të mos jemi një shuarje të programit

“KAEF-i është programi me i suksesshëm i shkëmbimeve akademike me SHBA. Lidhja e Kosovës me Shtetet e Bashkuara është unike. KAEF-i është dhe ka potencial te shndërrohet ne një vektor te rëndësishëm te kësaj lidhje. Kosovës i nevojitet investimi i mëtejme ne ketë miqësi me SHBA-të, përfshire përmes arsimit dhe ekonomisë. Shkëmbimet e tilla janë po ashtu me dobi për praninë amerikane ne regjion si dhe për komunitetet ku studiojnë studentet tanë ne SHBA. Shpresojmë shume se programi do te përkrahet ne mënyre qe ai te mos shuhet, te mos kemi një tragjedi antike, por një ripërtëritje moderne”, tha ai.

Shefja e Misionit të USAID-it në Kosovë, Zeinah Salahi, tha se ndihet e lumtur që kanë bërë investime të rëndësishme për të mirën e rinisë kosovare.

Salahi: Ndihma e SHBA-së mund të shërbejë si një katalizator

“Mendoj se të gjithë ne mund të pajtohemi se investimi në popullin e Kosovës, në rini, është gjithmonë një investim i mençur. Jam shumë e lumtur që jam sot këtu me një grup individësh kaq të përkushtuar, duke festuar një organizatë që bën pikërisht këtë, fondin USA-Kosovo i Arsimit. USA-Kosovo mbështeti themelimin e fondit në vitin 2004, por që atëherë, ai funksionon në mënyrë të pavarur dhe vazhdon të merr donacione bamirëse nga SHBA-të, individët dhe bizneset në Kosovë. Fondi ka dhënë bursa çdo vit, që nga fillimi i tij ka dhënë mbi 100 bursa për studentë… Ky është lloji më i mirë i ndihmës. Ndihma e SHBA-së mund të shërbejë si një katalizator i hershëm, sepse në fund të fundit është Kosova ajo që do t’i zgjidhë sfidat e veta, do të nxisë ndryshimet e veta, do të rrisë llogaridhënien e saj dhe do të shfrytëzojë mundësitë e veta”, tha ajo.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

​Kërcënimi nga Rusia, NATO: Do të ofrojmë mbështetje për Bosnjën, Gjeorgjinë e Moldavinë

Story i radhës

VMRO-ja do t’i ftojë qytetarët në protesta në më shumë qytete

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish