Pavarësisht nëse përdoret i freskët apo i tharë, rigoni është një erëz medicinale popullore që është përdorur si çaj për mijëra vjet. Për shkak se është një ilaç antioksidant, rigoni ndihmon në trajtimin e sëmundjeve të ndryshme.
Mënyra më e zakonshme për të trajtuar rigon është duke pirë çaj të bërë nga kjo bimë. Çaji i rigonit mund të përgatitet nga bimë të freskëta ose të thata. 1 deri në 2 lugë rigon hidhen në ujë të vluar. Lëreni të pushojë për rreth 5 minuta, më pas kullojeni dhe pijeni.
Rekomandohet të pini një lugë çaji rigon në ditë për të parandaluar shfaqjen e sëmundjeve të rënda.
Çaji i rigonit mund të trajtojë ose lehtësojë:
Mbytje
artriti
kollë të ftohtë
dhimbje muskulore
dhimbje dhëmbi
aknet
alergjitë
fryrje
lodhje
dhimbje koke
dhimbje në vesh
problemet e zemrës
infeksionet e traktit urinar
dhimbje menstruale
Çaji i rigonit:
4-6 lugë gjelle gjethe të thata rigon
3 gota ujë
një fetë limoni
pak mjaltë
Përgatitja:
Rigonin e hedhim në ujin e vluar, e lëmë të ziejë, më pas e heqim nga soba dhe e lëmë të qëndrojë për rreth 4 minuta. Hiqeni nga zjarri dhe lëreni të ftohet. Hidhni limon dhe mjaltë në çaj të kulluar dhe të ftohur. Pini gjatë gjithë ditës. /G.D albeu.com/
Burimi: GAZETA.MK