Kur njerëzit “klikojnë” ata përgjigjen më shpejt me njëri-tjetrin

Kur dy njerëz janë në të njëjtën faqe në një bisedë, ndonjëherë mendja e tyre thjesht “klikon”. Një studim i Dartmouth tregon se klikimi nuk është vetëm një figurë e të folurit, por parashikohet nga “kohët e përgjigjes” në një bisedë ose sasia e kohës kur një person ndalon së foluri dhe personi tjetër fillon.

Gjetjet janë publikuar në Proceedings of the National Academy of Sciences.

“Të gjithë kemi pasur përvojën e klikimeve me disa njerëz, por jo me të tjerë. Ne donim të shihnim nëse zbulohet diçka në bisedat e njerëzve kur klikojnë”, thotë autorja Emma Templeton, një studente e diplomuar në shkencat psikologjike dhe të trurit në Dartmouth. “Rezultatet tona tregojnë se sa më shpejt njerëzit i përgjigjen njëri-tjetrit, aq më shumë ndihen të lidhur”.

Hulumtimi përbëhej nga tre studime. Studimi i parë shqyrtoi kohën e reagimit dhe lidhjen sociale midis të huajve. Gjashtëdhjetë e gjashtë pjesëmarrës morën pjesë në 10 biseda, secila me një partner të ndryshëm bisede të së njëjtës gjini. Ata mund të diskutonin çdo temë që kishin zgjedhur dhe biseda e tyre u filmua. Pas përfundimit të bisedës, pjesëmarrësit panë riprodhimin e videos dhe vlerësuan se sa të lidhur ndjeheshin moment pas momenti, gjatë gjithë dialogut. Bisedat me kohë më të shpejta përgjigjesh lidheshin me ndjenjat e një lidhjeje më të madhe sociale.

Për të përcaktuar nëse ky rezultat vlen edhe për miqtë e ngushtë, anëtarët e studimit dhe miqtë e tyre të ngushtë u ftuan të bënin biseda në një studim të dytë. Megjithëse miqtë e ngushtë i vlerësuan bisedat e tyre në përgjithësi më të favorshme se të huajt, të dhënat e kohës së përgjigjes ishin të ngjashme – kohët më të shpejta të përgjigjes në bisedat me miqtë parashikuan gjithashtu momente të lidhjes më të madhe sociale.

A përdorin vëzhguesit e jashtëm gjithashtu kohët e përgjigjes për të konkluduar kur dy persona “klikojnë?” Për ta testuar këtë, të anketuarit nga Amazon Mechanical Turk dëgjuan videoklipe të bisedave për të cilat koha e përgjigjes ishte manipuluar për të qenë më e shpejtë, më e ngadaltë ose shpejtësia origjinale.

Në përputhje me rezultatet nga dy studimet e mëparshme, vëzhguesit e jashtëm mendonin se dy folës ishin më të lidhur kur bisedat e tyre përmbanin kohë më të shpejta sesa më të ngadalta. Për shkak se këto klipe bisedash ishin identike, përveç kohës së përgjigjes, ky studim tregon se vetëm kohët e përgjigjes janë një sinjal i fuqishëm i lidhjes sociale.

“Është vërtetuar mirë se, mesatarisht, ka rreth një çerek sekonde hendek midis kthesave gjatë një bisede. Studimi ynë është i pari që shikon se sa kuptimplotë është ai hendek, për sa i përket lidhjes”, thotë autorja Thalia Wheatley, Profesoresha e Lincoln Filene në Marrëdhëniet Njerëzore në Dartmouth dhe hetuesja kryesore e Laboratorit të Sistemeve Sociale të Dartmouth.

“Kur njerëzit mendojnë se mund të mbarojnë fjalitë e njëri-tjetrit, ata e mbyllin atë boshllëk prej 250 milisekondash dhe kjo është kur dy njerëz po ‘klikojnë’, ose janë në të njëjtën linjë”.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Dialogu ngri e shkri mes Shkupit dhe Sofjes

Story i radhës

Moti sot me vranësira të ndryshueshme

Të fundit nga