Kosi, pse është i shkëlqyer në verë dhe ideal për linja perfekte trupore

min lexim

Ushqim shumë i lashtë, me veti të panumërta të dobishme, konsumimi i kosit është i mirë për shëndetin dhe gjithashtu për siluetën. Virtytet e tij anti-inflamatore kanë qenë gjithmonë të njohura dhe kosi në verë është ideal sepse është super i pangopur dhe freskues. Atëherë, ai është perfekt në dietë dhe i shkëlqyer për t’u ngrënë, vetëm por edhe i shoqëruar me shtimin e frutave të freskëta të stinës ose frutave të thata.

Kosi është perfekt për t’u rikthyer në formë, pasi është një ushqim shumë i ngopshëm dhe i përshtatshëm për dieta me pak kalori, si dhe është i çmuar për kockat: një kavanoz 150 gram me kos natyral siguron një të tretën e marrjes së rekomanduar ditore të kalciumit me vetëm 90-100 kalori.

Kosi ka veti anti-inflamatore dhe pastruese. Lehtësisht i tretshëm në të gjitha variacionet e shijes së tij, kosi ofron sasinë e duhur të lëndëve ushqyese dhe është i shkëlqyer me fruta ose drithëra. Vlen të nënvizohet ndryshimi midis këtij ushqimi dhe produkteve probiotike, sepse i pari përftohet nga fermentimi i qumështit falë veprimit të fermenteve laktike, ndërsa i dyti përmban gjithashtu probiotikë, pra fermente laktike të gjalla, të cilat kanë fuqinë të promovojnë ekuilibrin e duhur të florës bakteriale në zorrë. Është treguar se marrja e rregullt e probiotikëve kontribuon në mënyrë aktive në mbajtjen e florës bakteriale të zorrëve të pandryshuar dhe reaktive, e cila është kryesisht përgjegjëse për shëndetin e sistemit tonë imunitar.

 

Rëndësia e probiotikëve. Si ushtarë të vlefshëm aleatë të organizmit tonë, probiotikët veprojnë për të luftuar bakteret patogjene që shpesh sulmojnë organizmin tonë duke ndryshuar florën e zorrëve. Komuniteti shkencor botëror është dakord për vetitë e dobishme të probiotikëve dhe përfitimet që ato sjellin jo vetëm për funksionet e zorrëve, por për të gjithë organizmin. Të gjithë e dimë se zorrët kanë një rëndësi thelbësore në suksesin e sistemit tonë imunitar, dhe për këtë arsye është e lehtë të kuptohet se sa i rëndësishëm dhe jetik është funksioni i këtyre baktereve për shëndetin tonë.

 

Për dietën dhe siluetën. Kosi është një nga ushqimet që zakonisht përfshihet në dietat për humbje peshe. Dhe me të drejtë: i lehtë, me pak kalori, ky produkt qumështi është një burim i rëndësishëm proteinash që stimulon metabolizmin, kalon urinë dhe është shumë i tretshëm. Studime të shumta shkencore kanë treguar se konsumatorët e rregullt gëzojnë përfitime edhe në aspektin e fitnesit fizik, duke qenë se ata që marrin kos duken më të dobët se ata që nuk e hanë. Ende nuk është plotësisht e qartë nëse është marrja e këtij ushqimi që riformon formën dhe vijën e belit duke përmirësuar siluetën apo kjo varet nga fakti që individët që e hanë atë me më shumë kujdes: megjithatë dihet se si qumështi i fermentuar (kosi), ruan fuqinë ngopëse të qumështit dhe të gjithë lëndëve ushqyese të tij si proteinat, vitaminat dhe mineralet. Për të mbajtur larg dhimbjet e urisë janë proteinat, lëndë ushqyese të çmuara që i shtohen substancave të tjera shumë të dobishme për organizmin si kalciumi, magnezi, vitamina B12 dhe acidet yndyrore të pangopura, pra “yndyrnat e mira”. Gjithashtu nuk duhet harruar se, falë pranisë së enzimave dhe bacileve që nxisin tretjen duke penguar fermentimin dhe ënjtjen, ky ushqim nuk rëndon në zorrë, përkundrazi kalon shpejt dhe shfryn barkun.

Zgjedhja e duhur. Sigurisht që duhet t’i kushtohet vëmendje llojit të kosit që zgjedhim në banakun e frigoriferit, i cili në supermarket tani zakonisht zë disa rafte. Propozime ka pafund po ekspertët sugjerojnë kosin shqeto, ose më mirë atë që ne e njohim si kosin e zënë vetë, i cili është një burim i shkëlqyer proteinash.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Malisheva zhvillon sot miqësore me skuadrën nga Liga e Parë

Story i radhës

Bayerni i jep lamtumirën Lewandowskit me një komunikatë zyrtare

Të fundit nga