Frazat të cilat i përdorurin meshkujt që abuzojnë emocionalisht me partneren e tyre

Abuzimi emocional nuk dallohet lehtë, pikërisht sepse nuk ka shenja të dukshme. Ajo ka nevojë për vëmendje është një nga format më tinzare dhe më të heshtura të dhunës, si pasojë e së cilës shpesh bëhet e padukshme.

Nënvlerësimi, sulmet verbale, akuzat dhe kërcënimet, kritikat e ashpra, izolimi dhe mungesa e butësisë janë forma të dhunës emocionale dhe në asnjë mënyrë nuk duhet të anashkalohen sepse abuzimi specifik nuk është aq i dukshëm sa ai fizik.

Sipas specialistit të lëndimeve mendore Sharie Stines:

“Viktimat e abuzimit emocional nuk ndihen kurrë të pranuara, ndërkohë që të gjithë priren t’i qetësojnë pa i kuptuar dhe dëgjuar realisht. “Ato ndihen të vetmuara, të hutuara dhe zhvillojnë shumë pasiguri”.

Marrëdhëniet abuzive nuk nisin keq që në fillim. Sipërfaqësisht për herë të parë, partneri tregon dashuri, kujdes dhe dashuri. Më pas ai fillon të përdorë teknika kryesisht nga dhuratat për të futur në kurth viktimën në mënyrë që të idealizojë formën e tij.

Frazat e mëposhtme dëshmojnë për abuzim emocional dhe nëse njihni ndonjë prej tyre, më mirë mos i injoroni.

“Ju jeni tepër e ndjeshme”

Ata do t’ju bëjnë të ndiheni keq për mënyrën se si reagoni emocionalisht pas diçkaje të keqe që ata thanë ose bënë. Por e vërteta është se në atë moment autori tregon dobësinë e tij dhe në asnjë rast tuajën. Ky person do të vazhdojë t’ju bëjë të mos ndiheni rehat para miqve tuaj, për shembull, kur të bëjë një koment nënçmues për gatimin tuaj. Më pas do të mundohet t’i “arnojë” duke thënë se ka bërë “shaka”.

“Pse po e bën kaq të madhe?”

Zakonisht vonohen për t’u kthyer në shtëpi nga puna apo kudo tjetër pa dhënë asnjë shpjegim. Një partner emocionalisht abuzues do t’ju fajësojë dhe do t’ju pyesë: “Pse po e bëni kaq të madhe?” Diku aty, në fakt, fillon “mbrojtja” e tij përmes zërave.

“Ti nuk e di se çfarë po thua”

E megjithatë ti e di shumë mirë atë që thua sado që ai ta mohojë. Që në momentin që keni identifikuar sjellje të këqija, ju e vini në dukje dhe ai sigurisht që jua vendos në kujtesë duke ju akuzuar se nuk i mbani mend mirë kështu që “nuk dini çfarë po thoni”.

“Të gjithë mendojnë se je e çmendur”.

Ky partner i veçantë dëshiron t’ju bindë se jeni e çmendur dhe se këtë e dinë të tjerët, përveç tij. Njerëzit që pranojnë këtë lloj abuzimi priren të ndihen gjithnjë e më shumë të vetmuar si pasojë e “mos ndarjes së lehtë të partnerit të tyre abuziv”.

“Ish-i im ishte shumë më e mirë se ti”

Krahasimi është gjithmonë një shenjë e një sjelljeje jo të shëndetshme dhe synon të ulë vetëbesimin tuaj. Por partneri juaj, me këtë truk, në thelb nxjerr në pah dobësitë e tij dhe pasiguritë personale që reflektohen në marrëdhënien tuaj.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Albin Tahiri, i 37-ti nga 89 garues në garën e parë në sllallom të madh

Story i radhës

Winch: Ndarja është si heqja nga droga

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish