Elementët më të rëndësishëm të demokracive nuk janë vetë zgjedhjet

Përgjegjshmëria ndaj zërit të qytetarit, ofrimi i mallrave dhe shërbimeve dhe një përqendrim i kufizuar i pasurisë dhe pushtetit janë shtylla thelbësore të një shoqërie demokratike. Elementet themelore në këtë plejadë janë burokracia dhe taksat. Ky është përfundimi i një studimi të udhëhequr nga shkencëtarët në Universitetin Purdue, bazuar në një analizë të 30 shoqërive antike, duke përfshirë Republikën Veneciane në Itali, Dinastinë Ming në Kinë dhe Mbretërinë e Asante në Afrikën Perëndimore. 

Studimi sugjeron se shoqëritë e bazuara në një sistem tatimor të drejtë dhe efikas dhe në burokraci mirëfunksionale, statistikisht ofronin hapësirën më të madhe për pjesëmarrjen e qytetarëve dhe shqetësimin më të madh për mirëqenien e popullsisë.”Demokracia shpesh përshkruhet si një fenomen modern dhe perëndimor, i cili duhet të lidhet me shqetësimin tregtar të kombeve evropiane,” tha udhëheqësi i studimit Richard Blanton, një antropolog në Universitetin Purdue. Shoqëritë e vjetra bujqësore, nga ana tjetër, u përshkruan si entitete statike dhe autoritare. Realiteti, megjithatë, tingëllon ndryshe. Kjo demonstrohet mjaftueshëm nga rënia e fundit demokratike në shumë vende perëndimore. Një nevojë për të lexuar për këdo që dëshiron vërtet të dijë se si funksionojnë gjërat.”Pavarësisht diversitetit të madh të kontekstit gjeografik, kulturor, historik dhe social, një korrelacion i jashtëzakonshëm u gjet në të gjitha shoqëritë e studiuara,” thekson profesor Blanton. “Qeverisja e mirë doli të shoqërohej nga një burokraci kompetente, një shpërndarje efikase e mallrave dhe kufizime efektive në fuqinë e autoritetit.”Për më tepër, këto elemente dukej se mungonin kryesisht në regjimet autokratike. Prandaj është e qartë se koncepti i demokracisë nuk është një tipar ekskluziv i botës perëndimore historikisht dhe gjeografikisht.”Demokracia shpesh barazohet me zgjedhjet, por demokracitë elektorale janë një fenomen mjaft i kohëve të fundit,” tha Richard Blanton. “Zgjedhjet nuk janë mënyra e vetme për të dëgjuar zërin e qytetarëve, as nuk janë të mjaftueshme në vetvete për të lejuar pikëpamjet popullore të bashkëpunojnë në qeveri apo të kontrollojnë pushtetin personal të liderëve.” 

“Elementët më të rëndësishëm të demokracive nuk janë vetë zgjedhjet, por veçori të tilla si sundimi i ligjit, kontrolli i pushtetit zyrtar dhe mjetet për të adresuar nevojat e të qeverisurve.””Ekonomia është qendrore,” thonë autorët. “Regjimet autoritare ushtrojnë kontroll të madh – si për përfitime personale ashtu edhe politike – mbi pasurinë e vendit. Shoqëritë demokratike, nga ana tjetër, karakterizohen nga të ardhura tatimore efikase, të cilat menaxhohen me përgjegjësi nga qeveria.”“Personaliteti i liderit – i virtytshëm apo egoist – është më pak i rëndësishëm për demokracinë sesa themelet ekonomike të qeverisë, menaxhimi i të mirave dhe shërbimeve publike dhe institucionet burokratike, të cilat janë të nevojshme për të dyja”, thonë studiuesit. 

“Shikoni problemet në Irak pas Sadam Huseinit. Mund të organizohen zgjedhje dhe të bëhen marrëveshje koalicioni, por pa financim të drejtë dhe shpërndarje të pasurisë, dështimi është i pashmangshëm. Atëherë nuk ka rëndësi se sa ndërrime bëhen në udhëheqje.’Gjithashtu në Shtetet e Bashkuara – ku Presidenti Donald Trump shpesh cilësohet si një kërcënim për demokracinë dhe qeverisjen e mirë – problemet janë rritur gjatë katër dekadave të fundit. Ajo periudhë u shënua nga pabarazia fiskale, një zhvlerësim i fuqisë punëtore dhe mungesa e investimeve në infrastrukturë dhe të mira publike”.Fundamentalizmi i tregut i futur në vitet 1980 me Ronald Reagan në Shtetet e Bashkuara dhe Margaret Thatcher në Mbretërinë e Bashkuar i inkurajoi njerëzit të ndiqnin kryesisht interesat vetjake financiare. Ulja e taksave për elitën e pasur minon demokracinë.”

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Shri Lanka sërish vendos gjendjen e jashtëzakonshme

Story i radhës

Çmimet e modeleve iPhone 14 do të besojnë përdoruesit

Të fundit nga