Do të ishte ëndrra e të gjithëve: të ndiqni një dietë që ju bën të humbisni peshë vetëm “aty ku duhet”, pra vetëm në bark, ose në ije ose që ju hollon këmbët, duke e lënë pjesën tjetër siç është. Në vend të kësaj, edhe nëse regjimi ynë është i suksesshëm, mund të gjejmë veten të dobët në fytyrë, ose me gjoks të zbrazur dhe me rrumbullakësinë e zakonshme pak të gërvishtur. Pse ndodh kjo dhe si mund të korrigjohet?
Pikat kritike – Le të themi se, për fat të keq, nuk ka asnjë dietë që mund të na bëjë të humbasim peshë vetëm në stomak, ose në ijë ose në kofshë. Kur mbajmë dietë, zakonisht trupi eliminon së pari lëngjet e tepërta: për këtë arsye, në fazën e parë të dietës, kilogramët humbasin mjaft shpejt. Më pas, në mungesë të energjisë tjetër, depozitimet yndyrore fillojnë të sulmohen. “Kushinetat”, megjithatë, konsumohen në mënyrë të përgjithësuar në të gjithë trupin, sipas një mekanizmi që ne nuk mund ta kontrollojmë. Prandaj duhet shumë durim përpara se të shohim rënien e centimetrave në pikat që kanë më shumë rëndësi për ne. Ndërsa nuk ka asnjë metodë për humbje peshe të lokalizuar, dihen disa mekanizma që çojnë në akumulimin e yndyrës në pika të caktuara. Shkaqet në këtë rast janë kryesisht gjenetike: femrat, për shembull, priren të rrumbullakosen në ije dhe kofshët dhe, kur afrohet menopauza, të vendosin një bark të rrumbullakosur, sipas formës së përcaktuar gjinoidale ose dardhë. Burrat, nga ana tjetër, shëndoshen në rajonin e barkut, duke supozuar konformimin e mollës android. Shpërndarja e yndyrës ndikohet fuqishëm nga mekanizmat hormonalë dhe për këtë arsye ndryshon ndjeshëm nga personi në person.
Celuliti – Është armiku që e njohin shumë gra, duke përfshirë vajzat e reja dhe elegante. Celuliti nuk largohet me një dietë të thjeshtë, por duhet sulmuar në disa drejtime, duke përfshirë një dietë të shëndetshme dhe mbajtjen e një peshe normale, shoqëruar me aktivitete tonifikuese që përmirësojnë mikroqarkullimin lokal, masazhe dhe përdorimin e produkteve specifike. Lëkura e portokallit gjithashtu shpesh ka origjinë hormonale dhe kjo është arsyeja pse është kaq e vështirë të luftohet. Megjithatë, me durim dhe vendosmëri, mund të arrihen rezultate të mira, duke rralluar zonat që kanë më shumë rëndësi për ne.
Fryrja abdominale – Barku është një nga zonat e trupit që na shtyn më shumë: të kesh një stomak të sheshtë dhe të tonifikuar është një nga ambiciet që, sidomos në verë, na shtyn të rrimë. Por kini kujdes që të mos ngatërroni yndyrën me ënjtjen e barkut: prania e ajrit në sistemin tretës (stomak dhe zorrët) fryn barkun dhe ju detyron të lironi rripin sidomos pas ushqimit dhe në mbrëmje, por nuk ka të bëjë me yndyrën. Në këtë rast, ndjenja e rëndimit dhe, në të vërtetë, ënjtja, mund të luftohet duke shmangur disa ushqime që fermentohen gjatë tretjes: për të zgjidhur problemin, është e nevojshme të rishikohen zakonet e të ngrënit dhe stili i jetesës: mësojmë t’i kushtojmë kohë të mjaftueshme. vakt, duke e përtypur me kujdes ushqimin pa e gëlltitur shumë, në mënyrë që të mos gëlltitet ajri me çdo pickim; shmangim pijet e gazuara dhe ushqimet që do të na tregojë një nutricionist. Stresi ka edhe peshën e tij, sepse ka një ndikim të rëndësishëm në shëndetin dhe mirëqenien e zorrëve.
“Djegia e kushinetave” – Ndërsa është e vërtetë që ne nuk mund të zgjedhim se ku të humbim peshë, mund të bëjmë shumë për të riformuar format tona. Dhe këtu na ndihmon aktiviteti fizik, me programe të synuara që, përveç djegies së depozitave dhjamore të pranishme, për shembull, në ije, stomak ose të pasmet, tonifikojnë muskujt e asaj zone të caktuar dhe shmangim gjetjen tonë në fund të dietës, me indet e “zbrazura” dhe të thara. Përsëri, nevojitet pak përkushtim dhe këmbëngulje, por rezultatet do të shpërblehen për punën.
Gjilpëra e ekuilibrit – Nëse ndjekim një program të mirë diete dhe fitnesi, mbani mend se ekuilibri mund të sillet në mënyrë të çuditshme, sidomos në ditët e para. Kur fillojmë të ushtrohemi, aktiviteti fizik kontribuon në humbjen e peshës sepse sporti ndihmon në sulmin dhe djegien e masës dhjamore. Në të njëjtën kohë, muskujt tanë forcohen, duke u rritur në sasi dhe duke na dhënë një pamje më të shëndetshme dhe më të tonifikuar. Megjithatë, masa e dobët muskulore peshon më shumë se yndyra, kështu që ne mund të shohim një ngadalësim në zbritjen e gjilpërës së peshores: kjo është arsyeja pse ne duhet të përdorim edhe centimetrin për të vlerësuar ecurinë e dietës sonë: peshorja duket se ndalon, por centimetri do të sinjalizojë një ulje të vëllimeve, mbi të gjitha, këtë herë po, pikërisht në pikat tona kritike, mbi të cilat do të kemi punuar, ndoshta nën drejtimin e një instruktori të mirë.