Demokracia nuk funksionon sepse në krye është burokracia

Ngurtësia burokratike ka zëvendësuar përgjegjësinë njerëzore. Kjo është një e metë themelore në sistemin operativ të demokracisë moderne. Hierarkia e autoritetit demokratik – nga votuesit te politikëbërësit e zgjedhur te zyrtarët e pazgjedhur – ekziston vetëm në letër. Pyetni pse diçka nuk po funksionon në mënyrë të arsyeshme dhe përgjigjja është zakonisht kjo: “Rregulli më bëri ta bëja atë.” Pyesni pse rregullat duhet të jenë kaq të ngurta dhe përgjigja është se, përndryshe, “dikush do të pretendojë se një vendim shkel të drejtat e tyre”.Lidershipi më i mirë nuk mund ta zgjidhë këtë të metë, sepse idetë dhe vlerat e reja fundosen në rërën e gjallë ligjore. Ndërsa letra mbulon shkëmbin, ligji zëvendëson lidershipin. Kura nuk është (kryesisht) çrregullimi, por rirregullimi. Është koha për të shtypur butonin e rivendosjes. Burokracitë e dendura duhet të zëvendësohen nga korniza më të thjeshta që fokusohen në qëllimet. Detajet burokratike duhet të zëvendësohen me linja të qarta autoriteti dhe llogaridhënieje.Rinisni Uashingtonin. Shkurtimi i xhunglës së burokracisë, siç kemi mësuar në 50 vitet e fundit, nuk do të arrijë pothuajse asgjë. Burokracitë paralitike të ndërtuara që nga vitet 1960 duhet të zëvendësohen me ligje që njerëzit mund t’i kuptojnë realisht, të zbatuara nga zyrtarë të cilët qytetarët mund t’i identifikojnë dhe mbajnë përgjegjësi. Ligji mund të sigurojë qëllimet dhe kornizën për vendime, por njerëzit në vend duhet të kenë lirinë të përveshin mëngët dhe të marrin përgjegjësi.

Kërkesa publike është atje. Dy të tretat e amerikanëve favorizojnë “ndryshime të mëdha strukturore” në qeveri, sipas një sondazhi të Universitetit të Çikagos në vitin 2019. Ajo që mungon në debatin aktual politik është një vizion koherent për një sistem të ri operativ publik. Mbushja e këtij vakumi mban premtimin e bashkimit të shumicës së amerikanëve.Dy të tretat e amerikanëve favorizojnë “ndryshime të mëdha strukturore” në qeveri … Ajo që mungon në debatin aktual politik është një vizion koherent për një sistem të ri operativ publik.Mbi 30% e dollarit të kujdesit shëndetësor shkon për administratën. Kjo është një trilion dollarë, ose 1 milion dollarë për mjek. Mjekët kalojnë dy orë në tavolinë për çdo një orë me pacientët.Shkollat ​​po mbyten nga një lëmsh​​burokraci dhe të drejtash ligjore. Pothuajse gjysma e shteteve kanë më shumë personel jo-mësues sesa mësues, shumë prej të cilëve përpiqen të mbajnë gjurmët e kërkesave burokratike. Mësuesit kanë humbur autoritetin për të ruajtur rendin. Drejtorët kanë humbur autoritetin për të menaxhuar mësuesit. Rishikimet e gjata mjedisore shpesh e dëmtojnë mjedisin duke zgjatur pengesat ndotëse. Ato gjithashtu më shumë se dyfishojnë koston e projekteve të infrastrukturës. Zgjidhja nuk është të heqim qafe rishikimet mjedisore, por të bëjmë atë që bëjnë vendet si Gjermania – fuqizimi i zyrtarëve për të marrë vendimet e nevojshme për t’iu përmbajtur një procesi të lejeve prej një deri në dy vjet.

Biznesi i vogël nuk mund të monitorojë, aq më pak të përmbushë mijëra kërkesa. Një raport zbuloi se një fermë mollësh në shtetin e Nju Jorkut ishte subjekt i 5000 rregullave nga 17 programe të ndryshme rregullatore. Zgjidhja nuk është eliminimi i mbrojtjes, të themi, mollëve të pastra, por krijimi i një mekanizmi më të thjeshtë mbikëqyrës që fokusohet në qëllimet publike. Rinovimi i forcave të policisë është gjithsesi i pamundur. Për shkak të marrëveshjeve kolektive të sindikatës, shefi i policisë në Minneapolis nuk kishte autoritet për të përfunduar, apo edhe për të ricaktuar, Derek Chauvin, pavarësisht ankesave të shumta për abuzimin e tij me pushtetin. Protestuesit që dolën në rrugë pas vrasjes së George Floyd duket se mendojnë se një zyrtar po refuzon të shtypë butonat e duhur. Por burokracia i ka bërë zyrtarët të pafuqishëm. E njëjta gjë për pothuajse të gjitha agjencitë publike.

Ribërja e qeverisë në shkallë njerëzore, duke lënë hapësirë​​për përgjegjësi dhe llogaridhënie, do të respektojë parimet thelbësore të qeverisjes së mirë. Ligji do të rifitojë rolin e tij për të mbrojtur një fushë të hapur lirie, duke mos e zëvendësuar lirinë me diktatime të hollësishme se si të merren vendime të përditshme. Kodet më të thjeshta të orientuara drejt qëllimit do të promovojnë zgjidhje praktike dhe do të lejojnë zyrtarët dhe qytetarët të nderojnë, siç tha Friedrich Hayek, “rrethanat e kohës dhe të vendit”. Në vend që të diktojnë pajtueshmërinë përmendësh, kodet që fokusohen në rezultatet do t’i fuqizojnë komunitetet që të ofrojnë shërbime në mënyrat e tyre. Amerikanët mund të bëjnë një ndryshim përsëri. Amerikanët mund të rinovojnë përsëri.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Ukraina përgatitet për një sulm tokësor rus pas granatimeve masive në Lindje

Story i radhës

Në Tabanoc për hyrje në Maqedoni pritet rreth një orë

Të fundit nga