​Bullgaria shënon Ditën e Ndërgjegjësimit të Fondit Evropian të Mbrojtjes

Fondi Evropian i Mbrojtjes (EDF) po bëhet gjithnjë e më popullor dhe po ofron mundësi gjithnjë e më të mëdha, tha të mërkurën zëvendësministri i Ekonomisë dhe Industrisë David Sukalinski, duke hapur Ditën Kombëtare të Ndërgjegjësimit për EDF.

Ai tha se EDF është një program i Bashkimit Evropian për të rritur konkurrencën dhe kapacitetin inovativ të teknologjive mbrojtëse dhe bazës industriale të bllokut.

Ajo ka një buxhet prej gati 8 miliardë eurosh për periudhën 2021-2027, duke përfshirë 2.7 miliardë euro për kërkimin dhe 5.3 miliardë euro për zhvillimin e teknologjisë së mbrojtjes.

Kompanitë bullgare dhe organizatat kërkimore mbajnë marrëdhënie aktive me EDF dhe janë mjaft të suksesshme në ofertën për financimin dhe zbatimin e projekteve, tha Sukalinski.

Midis 2021 dhe 2022, gjithsej 14 projekte që përfshinin 11 organizata bullgare morën grante nga EDF, duke e vendosur Bullgarinë në vendin e 17-të nga 27 shtete anëtare të BE-së për kontributin në projektet e financuara nga EDF.

Në vitin 2023, organizatat bullgare ndanë 17 projekt propozime, tha ai, duke shtuar se Komisioni Evropian e ka njohur Bullgarinë si vendin që ka arritur rritjen vjetore më të lartë në kontributin e tij në program. Numri i pjesëmarrësve bullgarë u dyfishua në vitin 2023. Kjo tregon se bizneset e vendit janë inovative, të teknologjisë së lartë, konkurruese dhe të aftë për t’u përshtatur, tha Sukalinski. 

Burimi: botasot.info

Story i mëparshëm

Vëllai i Azgan Mërnicës vrau një 23-vjeçar pesë vite më parë, flet nëna e të ndjerit

Story i radhës

Laçi pret të mësojë kundërshtarin në “play-out”

Të fundit nga