Analizë: Pse anullimi i Nord Stream 2 nga Gjermania është gjë me rëndësi

Shkruan Adam Parsons, Sky News

Vendimi i Gjermanisë për të mbyllur gazsjellësin Nord Stream 2 është një vendim i madh, për të gjitha llojet e arsyeve.

Së pari, kjo do t’i kushtojë Rusisë para në eksportet e energjisë. Kjo është e keqe për ekonominë ruse dhe gjithashtu shqetësuese për disa nga oligarkët që rrethojnë liderin rus.

Nga ana tjetër, tregon se Gjermania – vendi më i pasur në Bashkimin Evropian – është i përgatitur të ndjekë kërcënimet e saj. Kancelari Olaf Scholz ishte shumë i ngadalshëm për të pranuar se e ardhmja e Nord Stream 2 duhej të ishte në tryezë – tani, ai është dorëzuar, shpejt.

Është gjithashtu një shenjë se Bashkimi Evropian është serioz për të vepruar shpejt kundër Rusisë – ndoshta më shpejt dhe më me vendosmëri sesa do të kishte menduar presidenti Vladimir Putin.

Humbja e Nord Stream 2 (dhe nuk është e qartë nëse është anuluar, apo thjesht është shtyrë për një kohë të pacaktuar) do të dëmtojë Gjermaninë, por është një çmim që zoti Scholz është i gatshëm të paguajë. Ky është një mesazh mjaft i qartë për t’i dërguar Moskës.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Zhvillimet në Ukrainë, deklarohet Millorad Dodik

Story i radhës

Radev kërkon garanci për të drejtat e bullgarëve në RMV

Të fundit nga