290 vjet nga lindja e presidentit të parë të ShBA-së, George Washington

Sot janë bërë 290 vjet nga lindja e presidentit të parë amerikan George Washington.

George Washington shërbeu si presidenti i parë i Shteteve të Bashkuara nga viti 1789 deri në 1797. I emëruar nga Kongresi Kontinental si komandant i Ushtrisë Kontinentale, Washington udhëhoqi forcat drejt fitores në Luftën Revolucionare Amerikane dhe kryesoi në Konventën Kushtetuese të 1787, e cila krijoi Kushtetutën e Shteteve të Bashkuara dhe një qeveri federale.

Washington është quajtur “Babai i Kombit” për udhëheqjen e tij të shumëfishtë në ditët e formimit të vendit.

Ai u zgjodh dy herë president nga Kolegji Zgjedhor në mënyrë unanime. Si president, ai zbatoi një qeveri kombëtare të fortë dhe të mirë financuar.

Washington ishte një skllavopronar që kishte një marrëdhënie të ndërlikuar me skllavërinë. Ai kontrollonte gjithsej mbi 577 skllevër në një kohë ose në një tjetër, të cilët ishin të detyruar të punonin në fermën e tij dhe në shtëpitë e tij. Si president, ai nënshkroi ligjet e miratuara nga Kongresi që mbronin dhe kufizonin skllavërinë. Testamenti i tij thoshte se një nga skllevërit e tij, William Lee, duhet të lirohet pas vdekjes së tij dhe se 123 skllevërit e tjerë duhet të punojnë për gruan e tij dhe të lirohen pas vdekjes së saj

Vdiq në moshën 67-vjeçare.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Bitcoin and Ethereum Extend Losses, Altcoins Tumble

Story i radhës

Blinken nuk ka anuluar ende takimin me Lavrov por paralajmërojnë Rusinë për veprimet e mëtejshme

Të fundit nga