Груби ќе организира фудбалски меч меѓу кабинетите на бугарската и македонската влада

На првата средба на заедничката работна група за култура, образование, наука, туризам, млади и спорт, нејзиниот копретседател, првиот вицепремиер Артан Груби, како приоритет договори фудбалска средба меѓу кабинетите на македонската и бугарска влада.

Двете влади денеска одржаа заедничка седница во Софија, а паралелно состаноци одржаа и четири работни групи.

Од кабинетот на Груби соопштија дека неговата работна група ги поставила заедничките приоритети на кои ќе работат во наредниот период, а меѓу нив е „организирање на еден фудбалски натпревар меѓу владините кабинети“.

На средбата како приоритети се поставени и објавувањето на огласот за лого и слоган на заедничките владини седници, составување на заеднички културен календар, унапредување на соработката меѓу универзитетите од нашите земји за поатрактивни студиски програми, размена на искуства и можност за практична настава, организација на заеднички научни конференции, интензивирање на соработката помеѓу Агенцијата за Mлади и Спорт на нашата земја и Министерството за Млади и Спорт на Република Бугарија, взаемно промовирање на атрактивните туристички дестинации и продлабочување на соработката во областа на туризмот како силна предиспозиција на економскиот развој.

„Многу позитивна атмосфера и многу топло гостопримство од нашите бугарски колеги и штотуку ја завршивме првата седница на комисијата за култура, образование и наука, млади и спорт и туризам и јас сум огромен оптимист за постигнувањето на многу заеднички проекти кои ќе ги реализираме во следните месеците, потпишуваме многу меморандуми за соработка меѓу двете страни и ценам дека оваа седница на комисијата, но и пленарната седница што ќе следи ќе биде успешна и убеден сум во многу оптимистички резултати од целата наша посета на Софија“, вели Груби по дводневната посета на Софија.

www.slobodenpecat.mk

Story i mëparshëm

Prokuroria e RMV-së zbulon: Tre persona kanë bërë tregti me një vajzë të mitur duke e shfrytëzuar seksualisht

Story i radhës

Premtimet dhe dashuria! Jetojmë në një botë ku njeriu nuk jeton më në kopshtin e idesë së kulluar

Të fundit nga