Varësia seksuale: Ja si ta njohim një person të tillë, dhe sa normale është?

Michael Douglas ishte në një farë mënyre i pari që pranoi se kishte një varësi ndaj seksit, por në realitet ai është në shoqërinë e kolegëve të ndryshëm, nga Kanye West tek Lindsay Lohan, nga Tiger Woods tek Kate Moss. Aktorë, këngëtarë, sportistë, burra dhe gra: disa emra të njohur me kalimin e kohës janë përballur me këtë problem. Varësia ndaj seksit, megjithatë, nuk prek vetëm të famshmit, por edhe njerëzit e zakonshëm.

Çfarë është varësia seksuale

Varësia ndaj seksit quhet edhe hiperseksualitet, dhe është një nga të ashtuquajturat varësi të sjelljes. Ekspertët e portalit të psikologjisë iPsico tregojnë me termin e varësisë ndaj seksit një “grup gjendjesh psiko-patologjike të karakterizuara nga mendime dhe fantazi ndërhyrëse seksuale që lidhen me humbjen e kontrollit mbi sjelljen seksuale”.

Dallimi midis seksualitetit normal dhe varësisë

Njerëzit shpesh e pëlqejnë seksin: por si ta dalloni midis atyre që kanë një oreks seksual të lirë (por të shëndetshëm) dhe atyre që, nga ana tjetër, kanë një varësi të vërtetë ndaj seksit? Ajo që bën dallimin është perceptimi i pakontrollueshmërisë. Seksualiteti sjell me vete instinktet dhe ndonjëherë impulse dërrmuese: marrëdhëniet mund të kërkohen shpesh dhe me partnerë të ndryshëm. Sipas ekspertëve të iPsico, ajo që e dallon varësinë ndaj seksit është ndjenja e të paaftës për të menaxhuar teprimet, së bashku me “fenomenin e mallit (dëshira intensive për gjënë nga e cila varet individi), varësia dhe simptomat e abstinencës”.

Simptomat e varësisë seksuale

Ata që vuajnë nga varësia ndaj seksit kanë simptoma të llojeve të ndryshme: të sjelljes, emocionale dhe njohëse. Më poshtë përmbledhim cilat janë shenjat më të njohura të kësaj varësie (të renditura nga ekspertët).

Takime të shpeshta seksuale

Masturbim komplusiv

Kërkimi i partnerëve të ndryshëm

Përdorimi i shpeshtë i pornografisë, etj

Trajtimi i varësisë seksuale 

Në rastet e subjekteve që vuajnë nga varësia seksuale, duket të jetë më efektiv një trajtim që kombinon strategji të ndryshme mbështetëse, si psikoterapia individuale, terapia në grup dhe trajtimi me ilaçe. Qëllimi nuk është abstinenca por kthimi në seksualitet të shëndetshëm përmes ndërgjegjësimit për arsyet që shkaktuan vetë varësinë. Duke mësuar të identifikojë emocionet dhe ngjarjet që nxisin dëshirën kompulsive, një i varur nga seksi mëson të menaxhojë impulset përmes mënyrave alternative dhe më të shëndetshme.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Pezullohen fluturimet në një aeroport të Anglisë, i nxehti shkriu pistën

Story i radhës

COVID-19/ Ministria e Shëndetësisë nxjerr shifrat: Një humbje jete dhe 427 të infektuar në 24 orë

Të fundit nga