Nuk është një uri e vërtetë. Kjo do të thotë, nuk lind nga një nevojë fiziologjike për t’u ushqyer. Sido që të jetë, ajo shkaktohet nga faktorë psikologjikë: stresi, ankthi, mërzia, trishtimi… kur nuk lehtësoheni, rreziku është të strehoheni te ushqimi dhe ta bëni atë një lloj mekanizmi kompensimi. Po sikur të përdornim të njëjtin ushqim për ta luftuar atë?
Fuqia ngushëlluese e ushqimit
Të hahet, ose të dëshirojë ta bëjë këtë, pa qenë i uritur. Të gjithëve u ka ndodhur të paktën një herë. Për shumë është edhe një zakon. Kjo sepse ushqimi ka një fuqi ngushëlluese, veçanërisht kur jemi nën stres. Konkretisht, bëhet e rëndësishme të kuptohet se kjo nuk është një domosdoshmëri, por një “uri emocionale ose nervore”. Një nevojë e rreme fiziologjike, e diktuar nga një gjendje mendore dhe emocionale nën presion. Me fjalë të tjera, zhgënjimet, zemërimi, furia, ankthet, përgjegjësitë, shqetësimet në kuptimin transversal na bëjnë të ushtrojmë një autokritikë të vazhdueshme, e cila gradualisht mund të na bëjë të pasigurt, deri në atë pikë sa të na dobësojë. Prandaj, ushqimi përdoret si “ngushëllues”. Megjithatë, kur ushqimi ndërmjet vakteve bëhet rutinë, atëherë duhet të ndalemi, të shikojmë brenda vetes në përpjekje për të kuptuar se ku jemi dhe të përpiqemi të vendosim ndaj çdo shqetësimi. Mbështetja te një ekspert për të ndihmuar në rishikimin e stilit tuaj të jetesës mund të jetë vendimtare. Sipas Francesca Beretta, një biologe dhe nutricioniste shkencore, hapi i parë për të kontrolluar urinë nervore dhe për të forcuar trupin në të njëjtën kohë është të hani vetëm ushqime funksionale. Ka shumë dhe gjithashtu të shijshme”.
Më poshtë jepet një përzgjedhje:
Qiqrat
“Përveç se janë shumë të shijshme – shpjegon Francesca Beretta – këto bishtajore kanë një përmbajtje të lartë proteinash, prandaj janë ideale për të gjithë ata që kanë një punë të ulur, domethënë për ata që nuk konsumojnë aq shumë energji gjatë punës. Konkretisht, karbohidratet e pranishme tek qiqrat kanë përmbajtje të ulët glicemie. Falë pranisë së vazhdueshme të fibrave, energjitë çlirohen gradualisht duke gjeneruar kthesa të glicemisë (dhe jo majat). Një kurbë glicemie i siguron trupit tonë energjinë e nevojshme që truri dhe muskujt të funksionojnë sa më mirë. Ajo që është më e rëndësishme është që ato të mos japin energji të tepërt, pra ato që do të shndërroheshin në yndyrë të barkut. Për ta bërë më tërheqës një mesvakt me qiqra, unë rekomandoj të zgjidhni dy varietete të ndryshme: të verdha, të cilat i njohim zakonisht dhe të zeza.
Më pas janë qiqrat “e kuqe”, të marinuara me paprika të ëmbël. Kjo erëz nxit tretjen dhe përmirëson funksionimin e sistemit të qarkullimit të gjakut. Në një marrje kalorike pothuajse inekzistente, gjejmë vitamina B, C, E dhe K, me veti dezinfektuese dhe antiseptike, dhe kripëra minerale të çmuara si kalcium, hekur, fosfor, magnez, selen, mangan, kalium”.
Smoothie
“Trajtojeni veten me një aperitiv shumëngjyrësh para darkës: do të kënaqë shijen dhe shikimin. Pritini në shkopinj karotat, bishtat e selinos dhe kopër, më pas vendosini në një enë qelqi, qoftë edhe vetëm një gotë.
Tani kthehuni te salca guacamole. Qëroni dhe lani qepën e pranverës dhe më pas grijini. Specat i lajmë, i presim përgjysmë për së gjati, i heqim farat dhe i presim në kubikë. Ndani avokadon në gjysmë, hiqni bërthamën dhe qërojeni. Shtrydhni limonët. Lani korianderin dhe copëtoni gjethet. Përziejini të gjithë përbërësit në një mikser derisa të përftoni një pure homogjene. Më pas shtojini pak kripë dhe piper. Në këtë mënyrë, pirja e smoothiet me perime do të stimulojë ndjenjën e ngopjes, duke thyer urinë dhe duke siguruar shumë pak kalori. Si për të thënë: rehati, shije dhe kalori në minimum”.
Lupinat
“Lupinët i përkasin familjes së bishtajoreve ashtu si fasulet, qiqrat dhe thjerrëzat. Ato janë pjesë përbërëse e dietës mesdhetare dhe zakonisht hahen si meze e lehtë mes vakteve. Ato kanë veti shumë të dobishme për trupin tonë dhe përdoren në dietat për dobësim. Më konkretisht, 100 gramë lupina ofrojnë 38 gramë proteina bimore. Sasia e krahasueshme, nëse jo më e lartë në disa raste, me atë të sojës, mishit dhe vezëve. Sa i përket kilokalorive, 100 gramë lupina japin vetëm 114, duke dhënë një ndjenjë të zgjatur të ngopjes.
Sasia e madhe e fibrave përmirëson shëndetin e zorrëve, duke parandaluar kapsllëkun dhe sindromën e zorrës së irrituar. Përfiton edhe flora e zorrëve si dhe sistemi imunitar i cili forcohet. Lupinat janë një burim i shkëlqyer i kripërave minerale: mbi të gjitha kaliumit, hekurit, manganit. Përveç kësaj, ato përmbajnë një sasi të vogël arginine, e cila është e dobishme për ruajtjen e shëndetit të mirë të mureve të enëve të gjakut. E gjithë kjo e bën këtë bishtajore një aleat të vlefshëm në parandalimin e hipertensionit dhe rrjedhimisht, të sëmundjeve kardiovaskulare.
Së fundi, acidet yndyrore Omega 3 dhe Omega 6 lejojnë të mbajnë nën kontroll nivelet e kolesterolit, duke ulur përqindjen e LDL (zakonisht kolesterolin e keq)”.
Dietat në të cilat ato janë veçanërisht të përshtatshme
“Falë sasisë së madhe të proteinave për 100 gram produkt, të krahasueshme me përmbajtjen e proteinave të mishit dhe vezëve, lupinat – të konsideruara gjithashtu si “mishi i veganëve” – janë veçanërisht të përshtatshme për dieta që nuk përfshijnë konsumimin e mishit ose të vezëve. Për shkak të cilësive të tyre të dobishme në enët e gjakut dhe kontrollin e kolesterolit, si dhe për indeksin e ulët glicemik, ato mund të hahen edhe nga pacientët me diabet. Për më tepër, studimet e fundit kanë treguar se disa përbërës që përmbahen në to kryejnë funksione të krahasueshme me insulinën brenda trupit. Kjo mund të kontribuojë në uljen e sheqerit në gjak. Së fundmi, lupinat nuk përmbajnë gluten, prandaj janë të shkëlqyera edhe për celiacët (personat që janë intolerant ndaj glutenit).
ACE
“ACE është një multivitaminë natyrale. Akronimi tashmë e thotë këtë. Pija, në fakt, ia detyron emrin e saj vitaminave që e përbëjnë atë. Portokalli, karota, limoni dhe uji janë kombinimi perfekt për një lëng të jashtëzakonshëm. Preferoj të flas për lëngun sepse fibrat humbasin në ekstrakt, elementë të çmuar dhe të domosdoshëm në një dietë të ekuilibruar.
Vitamina A ndahet në retinol dhe karotenoidë. Retinoli (vitamina A) është i pranishëm në ushqimet me origjinë shtazore, ndërsa karotenoidet (pro-vitamina A) janë të pranishme në ushqimet bimore. Ndër ushqimet që duhet të preferohen për shëndetin tonik, ka nga ato me një sasi të lartë të karotenoideve: karotenet (si beta-karotina dhe likopeni) dhe ksantofilet (si luteina, zeaksantina, astaksantina). Në veçanti, likopeni është një antioksidant i fuqishëm, përgjegjës për ngjyrën e kuqe në domatet e pjekura, portokallin në portokall dhe karota. Studimet shkencore kanë treguar se likopeni është në gjendje të zvogëlojë rrezikun e Alzheimerit, llojeve të ndryshme të kancerit, si kanceri i prostatës dhe disa sëmundje kardiovaskulare. Është gjithashtu mbrojtës për ata që vuajnë nga osteoporoza. Ushqimet që përmbajnë vitaminë C shfaqin aktivitet të fuqishëm antioksidues dhe mbështesin sistemin imunitar. Ka shumë limoni, portokalli dhe akoma më shumë kivi. Vitamina E është një antioksidant i tretshëm në yndyrë që mbron qelizat nga plakja: ajo vepron si një mburojë kundër ROS (llojeve reaktive të oksigjenit). Është i pranishëm kryesisht në ushqimet me origjinë bimore”.
Fruta të thata
“Dëshmitë e fundit shkencore kanë treguar se një marrje e pamjaftueshme e ushqimit nga ana cilësore dhe sasiore (hiperalimentimi) mund ta çojë sistemin tonë imunitar në shkëmbimin e ushqimeve të pasakta (veçanërisht yndyrat e ngopura me origjinë shtazore) me patogjenë (me të cilët yndyrat shtazore ndajnë pjesë të membranës së receptorëve). MUFA (Acidet yndyrore mono të pangopura) së bashku me ushqime të tjera ndihmojnë në uljen e efekteve negative të këtyre yndyrave. Ndër MUFA-t më të zakonshme kemi fruta të thata, vaj ulliri, vajra të ndryshëm farash dhe çokollatë të zezë. Kujtojmë si fruta të thata: bajamet, arrat, lajthitë, arrat e pishës dhe nëse nuk jeni alergjik edhe kikirikët”.