Si ta ndihmoni një fëmijë që ndihet i dështuar?

“Çdo prind duhet të kujtojë se një ditë fëmija i tyre do të ndjekë shembullin e tij në vend të këshillës” – Charles Kettering

Një fëmijë që ndjen një dështim heq dorë nga lufta për atë që dëshiron. Ai ndjehet sikur ka humbur përpara se të provojë. Varet nga prindërit e tij për të përcjellë qëndrimin e tij ndaj vetes dhe jetës.

Shumica e prindërve dëshirojnë t’i shohin fëmijët e tyre të lumtur, ata do të dëshironin që ata të gjejnë dhe ndjekin rrugën e tyre. Por kjo nuk ndodh gjithmonë. Ndonjëherë, babai, nëna ose të dy, e gjejnë veten duke ndihmuar një fëmijë që mendon se ka dështuar, sepse ai nuk i ka përmbushur pritjet e tij apo të të tjerëve. Në përgjithësi, kjo ndjenjë dështimi fillon pasi fëmijët dhe prindërit ndjehen të hutuar para saj.

Ndihma për një fëmijë që ndjen një dështim shkakton reaksione të ndryshme tek prindërit. Në pothuajse të gjitha rastet, shfaqen ndjenjat e ankthit dhe fajit. Këto përkthehen në qëndrime që shkojnë nga mohimi i problemit në ndryshime të mëdha në familje. Kur situata trajtohet si duhet dhe në kohë, zakonisht është një mundësi e mirë për të korrigjuar atë që nuk është e drejtë. Përndryshe, kjo mund të çojë në probleme më serioze.

Ajo që sapo është thënë është fakti se shumë shpesh prindërit nuk e njohin këtë ndjenjë dështimi. Si rezultat, nuk ka ndërhyrje përpara se problemi të identifikohet. Në raste të tjera, prindërit e njohin ekzistencën e një ndjenje dështimi dhe në këtë rast ndihma për fëmijën bëhet edhe më e komplikuar.

Si sillet një fëmijë që ndjen një dështim?

Ndonjëherë është shumë e lehtë të vërehet se një fëmijë mendon se ai ka dështuar. Ai e shpreh vetë me zë të lartë dhe kërkon ndihmë sepse ka mbetur në një ngërç dhe nuk është në gjendje të përparojë. Megjithatë, mund të ndodhë që kjo ndjenjë dështimi të kalojë pa u vënë re ose që prindërit nuk mund ta vërejnë at.

Në të njëjtën kohë, është e lehtë që ndjenja e humbjes të shfaqet në mënyrë indirekte: nëpërmjet marrëdhënieve konfliktuale me të tjerët, mungesës së disiplinës ose sjelljes jo normale. Një fëmijë që, për shembull, vetëm dëshiron të shikojë televizor, mund të ndihet në ankth, sepse mendon se nuk mund të ketë sukses në atë që ai kishte vendosur për vete. Nga ana tjetër, mos harroni se fëmijët kanë tendencë të tregojnë trishtim ose keqësim përmes zemërimit.

Ndonjëherë një fëmijë që ndjen se ka dështuar rritet në një mjedis ku kjo ndjenjë ishte tashmë e pranishme, kështu që ai thjesht e përvetësoi atë. Pra, edhe prindërit ndihen kështu. Kjo është pikërisht një nga arsyet pse të rriturit mund të duan ta mohojnë problemin: njohja dhe reflektimi mbi shkaqet dhe pasojat e saj mund të përfundojnë si një ushtrim në introspektiv dhe vetë-analizim, të cilat – megjithëse zakonisht japin rezultate pozitive – mund të jenë të kushtueshme.

Si ta ndihmoni një fëmijë që ndjen një dështim?

Në realitet, dështimi nuk është status por qëndrim. Nuk flitet për dështim kur individi ndjehet i mundur dhe beson se nuk ka asgjë për të bërë në lidhje me të. Nuk është një gjendje e lindur, sepse mësohet nga përvoja jetësore dhe edukimi. Është normale që në disa momente fëmija të heqë dorë, duke pasur parasysh se papjekuria e tij mund ta parandalojë atë që të mos i kushtojë rëndësi gabimeve të tij. Problemi lind kur kjo bëhet zakon.

Nëse një fëmijë ndjen një dështim, ekziston një mundësi e lartë që problemi të rrënjoset në edukimin e tij. Në mënyrë të veçantë, ai nuk merr stimuj të mjaftueshëm emocionalë dhe as nuk shoqërohet në mënyrën më korrekte në rrugën e tij të rritjes. Për këtë arsye, nuk ka besim në aftësitë e tij dhe nuk mund të përballojë dhe kapërcejë gabimet.

Mësoni të dëgjoni

Një fëmijë me probleme në shkollë mund të ketë nevojë për ndihmë dhe jo dënim. Vështirësitë e tij mund të jenë një shenjë e brishtësisë dhe konfuzionit. Në këtë rast dhe shumë të tjerë, ai do të kishte nevojë për mirëkuptim, mbështetje dhe afërsi.

E gjithë kjo nuk zgjidhet duke e çuar atë tek një psikolog për ta “shëruar”, ndonëse kjo gjë mund të ndihmojë. Fëmija po bën një kërkesë për ndihmë, duke kërkuar të mbikëqyret dhe të marrë dashuri. Në mënyrë të pashmangshme, kjo situatë duhet të adresohet pjesërisht nga prindërit, në këtë rol ata nuk mund të zëvendësohen.

Para se ta çoni fëmijën tek një psikolog, prindërit duhet së pari të pyesin veten për qëndrimin e tyre. Për të ndihmuar një fëmijë, është e rëndësishme të vlerësoni përparësitë dhe boshllëqet e veta si edukatorë. Është po aq e dobishme t’i ofrosh atij mjetet më të mira për t’u marrë me situatën. Nëse vështirësia identifikohet në kohë dhe trajtohet në mënyrë të përgjegjshme, do të ketë më shumë shanse që të zgjidhet shpejt, pa lënë pasoja në rritjen e fëmijës.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Të paktën 11 persona humbin jetën nga përmbytjet në Ekuador

Story i radhës

Lider në Kroaci

Të fundit nga