Shqiptarët e Karakurtit të Ukrainës, gatuajnë për luftëtarët në front!

min lexim

Shoqata “Oborri shqiptar” në prag Ditës së Shëngejrgjit- 6 maj, njëherësh edhe ditëlindja e heroit kombëtar shqiptar, Skënderbeu, për batalionet e forcave të mbrojtjes territoriale Izmail dhe nëpunësit publikë të Bolgradit, do të gatuajnë specialitete shqiptare

Shoqata  “Oborri Shqiptar” nga qyteti Izmail i Ukrainës, në mënyrë të veçantë ka vendosur t’u ndihmojë ushtarëve të batalioneve të mbrojtjes territoriale të Izmailit dhe Bolgradit, edhe atë, duke përgatitur ushqime me delikatesë vendase besarabe – mëlçi të dhjamosur të tymosur dhe sallo të marinuar me erëza. Këtë e tha Ilya Rusinsky, kreu i organizatës publike, i cili i demonstroi personalisht gazetarit të një medie lokale se si e përgatit ushqimin.

Një burrë blen “salo” të freskëta me para nga organizata në disa pika të Izmailit, ku shitësit, të cilët zbuluan se për kë ishte bërë, i hoqën copat më të majme. Ilya fillimisht e kriposi salon, më pas e lau dhe e marinoi menjëherë, duke përdorur hudhër, piper të kuq dhe të zi. Pjesët e përpunuara mbështillen gjethe rrushi. Disa ditë salo marinohet dhe më pas dërgohet në ushtri.

Ilya Rusinsky, është i njohur si personi i cili para se të fillonte konflikti kishte kërkuar mbështetje financiare nga shqiptarët e Shqipërisë, Kosovës dhe nga mbarë bota për ta gjallëruar aktivitetin e shoqatës “Oborri shqiptar”, kryetar i së cilës është. Ai tash, përmes aktivistëve dhe banorëve të tjerë planifikojnë të dërgojnë 100 kg specialitete ushqimore për të dy batalionet. Një pjesë e kësaj sasie tashmë është transferuar dhe ushtarët vlerësuan shijen e një trajtimi të tillë.

Ilya tymos kunjat e peshqve “dhëmbac” në mënyrë tradicionale, duke përdorur tallash druri. Një peshk i tillë duket i shijshëm dhe, natyrisht, do të duhet të shijojë mbrojtësit. Duke folur për vëllimin, ai thotë se janë blerë 100 kg peshk të freskët, produkti i përgatitur do të dërgohet në njësitë ushtarake të mbrojtjes territoriale, të ndarë në pjesë të barabarta.

Por për këtë vëmendja e organizatës shqiptare ndaj ushtarëve nuk mbaron këtu: në prag Ditës së Shëngejrgjit- 6 maj, njëherësh edhe ditëlindja e heroit kombëtar shqiptar, Skënderbeu,  për batalionet e forcave të mbrojtjes territoriale Izmail dhe nëpunësit publikë të Bolgradit, do të gatuajnë specialitete shqiptare nga kafshët që do të theren kurban. Për gatimin e këtij specialiteti tradicional përdoret bulgur dhe mish qengji. Do të piqet në furrë për disa orë.

“Duhet të them, është shumë e shijshme, një dhuratë kaq luksoze duhet të pëlqejë edhe luftëtarët!”, ka deklaruar Ilya Russinsky për medien lokale të Izmailit, e që është shpërndarë edhe në rrjetin e Facebookut.

Story i mëparshëm

Interi kërkon tre pikë në luftë për titull

Story i radhës

E treta e vërteta për “nëndetësen e verdhë”?

Të fundit nga