Çfarëdo që mendoni për mëngjesin, ekspertët konfirmojnë herë pas here se ai është ende vakti më i rëndësishëm i ditës.
Përveçse ju ndihmon të zgjoheni, është e rëndësishme për përqendrimin dhe energjinë dhe duket se mund t’ju ndihmojë gjithashtu të humbni peshë ose të humbni yndyrën e barkut dhe të mos ndiheni të fryrë.
Shumë nga përfitimet e mëngjesit lidhen me reduktimin e yndyrës në bark. Mëngjesi është i mirë për metabolizmin dhe në këtë mënyrë redukton rrezikun e obezitetit.
Për më tepër, një studim kombëtar për shëndetin dhe ushqimin zbuloi se ata që hanë mëngjes kishin një indeks të masës trupore nën 25, shpjegon Lauri Wright, një nutricioniste dhe dietologe.
Fryrja e barkut mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh, duke përfshirë dietën, hormonet dhe disa kushte shëndetësore si alergjitë ushqimore ose intolerancat, thotë Amber Pankonin, një dietologe dhe themeluese e blogut ushqimor Stirlist.
“Për të reduktuar fryrjen, është e rëndësishme të hani një mëngjes të pasur me proteina dhe me pak fibra për të shmangur kapsllëkun. Ngrënia e ushqimeve të pasura me sheqer mund t’ju bëjë të ndiheni të pakënaqur dhe të uritur”.
Lexo po ashtu:
Pesë shprehitë më të këqija të mëngjesit që ju bëjnë të plakeni më shpejt
Zakonet tuaja të të ngrënit në mëngjes mund të ndikojnë padyshim në pamjen e stomakut tuaj dhe patjetër që dëshironi t’i shmangni këto pesë:
1. Anashkalimi i mëngjesit
Ata që e anashkalojnë mëngjesin priren të hanë tepricë për vaktet e mëvonshme ose të hanë vazhdimisht meze sepse janë të uritur. Nëse nuk keni kohë për mëngjes, të paktën hani një vezë të zier dhe disa fruta të freskëta – më mirë sesa të mos hani asgjë.
2. Mëngjesi i ngrënë shumë shpejt
Ushqimi shumë shpejt mund të shkaktojë fryrje dhe fryrje. Tretja fillon në gojë dhe është shumë e rëndësishme të përtypni ushqimin siç duhet përpara se ta gëlltisni.
3. Shmangia e proteinave
Për mëngjes, është më e lehtë të mbushni veten me karbohidrate. Por një mëngjes pa proteina mund të shkaktojë uri të hershme dhe nivele të ulëta të sheqerit në gjak. Proteina është çelësi për ngopjen dhe mbajtjen e niveleve të sheqerit në gjak të qëndrueshme, thotë mjeku Wright. Provoni të hani bukë të thekur me drithëra integrale me avokado, kos grek me fruta të freskëta ose një omëletë me perime.
4. Mëngjeset e gatshme
Sipas ekspertëve, zgjedhje të tilla nuk janë gjithmonë një gjë e mirë. Shumica përmbajnë shumë sheqer, dhe ne tashmë e dimë se kaloritë boshe nuk sjellin shumë energji, vetëm lodhje dhe uri të re. Zgjidhni ushqime cilësore të pasura me vitamina dhe fibra që do t’ju ngopin për disa orë dhe nuk do t’ju bëjnë të ndiheni të fryrë.
5. Kafja me sheqer nuk është zgjidhje e mirë për mëngjes
Nëse për mëngjes pini vetëm kafe me sheqer, sigurisht që nuk do t’ju mjaftojë. Është shumë e rëndësishme që t’i mbani nën kontroll ato kalori të mëngjesit nga pijet dhe ushqimet e ndryshme, sepse në të kundërt ato mund të dalin jashtë kontrollit.