Shkenca e dhënies së dhuratave: Si të zgjidhni dhuratat më të mira sipas ekspertëve

Më shumë se një traditë argëtuese, antropologët dhe psikologët kanë zbuluar se dhënia e dhuratave është një pjesë e rëndësishme e integrimit shoqëror dhe lidhjes ndërpersonale e cila mund të sjelli një mirëqenie të madhe tek individët .

Por gjetja e dhuratës perfekte nuk është gjithmonë e lehtë. Pavarësisht nga të gjitha pozitivet, dhënia e dhuratave mund të jetë e veçantë njësoj si për dhuruesit ashtu edhe për marrësit. Por nuk duhet të jetë kështu. Shkenca tregon se arti i dhënies së dhuratave të shkëlqyera zbret në disa parime.

Së pari, surprizat janë të shkëlqyera për festa dhe truket magjike, por jo aq shumë në dhënien e dhuratave. Një studim i vitit 2011 i botuar në Journal of Experimental Psychology tregon se dhuratat më të mira janë ato që njerëzit kërkojnë. Studiuesit kryen pesë studime dhe zbuluan se dhuruesit zakonisht mendojnë se marrësit do t’i perceptojnë dhuratat e pakërkuara si më të kujdesshme dhe të vëmendshme dhe do t’i vlerësojnë ato po aq sa dhuratat që kërkuan në mënyrë eksplicite.

Dhe ndërsa një zbulim i madh është emocionues, zgjedhja e një dhurate ekstravagante – si një orë e shtrenjtë apo një vegël në modë –nuk është domosdoshmërisht strategjia më e mirë. Sipas një studim i vitit 2016 sugjeron që shumica e të talentuarve preferojnë artikuj që janë më të përdorshëm. Plus, hulumtimet tregojnë se marrësit nuk janë aq të shqetësuar me kostot dhe dhuratat më të shtrenjta nuk perceptohen automatikisht si më të vlefshme.

Kur dhuruesit japin dhurata, ata po përpiqen të optimizojnë momentin kur japin dhuratën dhe të shohin buzëqeshjen në fytyrën e marrësit pikërisht në atë moment. Por ajo për të cilën interesohen marrësit është se sa vlerë do të nxjerrin nga kjo për një periudhë më të gjatë kohore

Shumë njerëz do të preferonin para ose një kartë dhuratë , edhe nëse ndihen keq duke e kërkuar atë. Dhuratat eksperimentale – të tilla si biletat e koncerteve ose kuponët e udhëtimit – gjithashtu kryesojnë listen. Edhe nëse një marrësi nuk e pëlqen një dhuratë, mendimi ka rëndësi. Nicholas Epley, një profesor në Çikago, tha se shumë njerëz priren të vlerësojnë përpjekjen. Plus, përzgjedhja dhe dhënia e një dhuratë mund ta bëjë edhe atë që jep të ndihet mirë. 

“Kur dhuruesit mendojnë shumë për një dhuratë, ata ndihen më afër marrësit,” tha ai. “Edhe nëse marrësi nuk ndikohet aq shumë nga mendueshmëria, që ai jep.”

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Publikoi videon nga Bucha dhe akuzoi Putin/ Politikani i opozitës ruse Ilya Yashin dënohet me 8 vjet e gjysmë burg

Story i radhës

Shkakton zemërim

Të fundit nga