Shikimi i fotografive të vjetra dhe kujtimi i të kaluarës sonë mund të lehtësojë dhimbjen, thonë shkencëtarët

Shfletimi i fotografive të fëmijërisë dhe rikujtimi i ditëve të mira të vjetra mund të lehtësojë dhimbjen, kanë zbuluar shkencëtarët.

Skanimet e trurit tregojnë se ndjenja nostalgjike mund të ulë disa dhimbje si dhimbja e kokës duke reduktuar aktivitetin në zonat e përfshira në perceptimin e dhimbjes.

Pjesëmarrësve të studimit iu treguan një seri prej 26 imazhesh nostalgjike ndërsa ishin të lidhur me një aparat fMRI dhe administronin sasi të ndryshme dhimbjeje nga një gjenerator nxehtësie i lidhur në kyçin e dorës.

Studiuesit thonë se nostalgjia mund të jetë një mënyrë pa ilaçe për njerëzit për të lehtësuar dhimbjen e nivelit të ulët.

Profesor Huajian Cai, në Akademinë Kineze të Shkencave, tha: “Si një emocion kryesisht pozitiv, nostalgjia shërben për funksione të ndryshme adaptive, duke përfshirë një efekt analgjezik të zbuluar së fundmi. Rezultatet e sjelljes së pjesëmarrësve njerëzorë treguan se paradigma e nostalgjisë reduktoi ndjeshëm perceptimin e dhimbjes nga pjesëmarrësit, veçanërisht në intensitet të ulët të dhimbjes.

Imazhet paraqisnin skena dhe sende nga e ashtuquajtura “fëmijëri mesatare” si një shfaqje e njohur televizive vizatimore, lojë në oborrin e shkollës ose ëmbëlsira. Një grup tjetër u ekspozua ndaj një serie të ndryshme imazhesh që tregonin skena dhe sende nga jeta moderne.

Nivele më të ulëta të dhimbjes u regjistruan për të njëjtat nivele nxehtësie të administruara nga rripi i kyçit të dorës, për ata që shikonin imazhe nostalgjike. Imazhet e hidhura dhe të ëmbla gjithashtu reduktuan aktivitetin në dy pjesë të trurit, të njohura si të përfshira në perceptimin e dhimbjes – gyrusin e majtë gjuhësor dhe gyrusin parahipokampal.

Një rajon tjetër i quajtur talamus u zbulua gjithashtu se luante një rol në transmetimin e informacionit të nostalgjisë në pjesët e trurit që lidhen me perceptimin e dhimbjes.

Prof Cai shtoi: “Rezultatet e studimit aktual zbulojnë se talamusi, si një rajon kritik i trurit për modulimin e dhimbjes, lidhet gjithashtu me efektin analgjezik të lidhur me nostalgjinë. Këto gjetje demonstrojnë efektin analgjezik të nostalgjisë dhe, më e rëndësishmja, hedhin dritë mbi mekanizmin e saj nervor”. Gjetjet janë publikuar në revistën JNeurosci. /

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Çfarë do të ndodhë nëse Rusia ndërpret furnizimin me gaz në Europë?

Story i radhës

Barcelona planifikon rikthimin e Messit

Të fundit nga

AlbanianMacedonianEnglish