Qeveria gjermane ul parashikimin ekonomik për vitin 2022 në 3.6 për qind

Qeveria gjermane ka ulur me gjysmë pikë përqindje parashikimin e saj ekonomik për këtë vit për shkak të pandemisë së vazhdueshme të coronavirusit.

Në një raport vjetor ekonomik, Ministri i Ekonomisë, Robert Habeck, tha se vendi po kalonte një “fazë të vështirë”, pasi po lufton me një valë të pestë të virusit.

Në vitin 2022, qeveria tani pret që produkti i brendshëm bruto të rritet me 3.6 për qind, krahasuar me një parashikim prej 4.1 për qind të bërë në vjeshtë.

Në tremujorin e parë, performanca ekonomike ndoshta do të ndikohet ende fuqishëm nga pandemia dhe kufizimet e lidhura me jetën e përditshme, veçanërisht në sektorin e shërbimeve, thuhet në raport.

“Me rritjen e shkallës së vaksinimit, së shpejti duhet të jetë e mundur të kontrollohet në mënyrë të qëndrueshme pandemia dhe të zvogëlohet ndihma urgjente”, tha Habeck. “Rimëkëmbja ekonomike do të përshpejtohet gjithashtu dukshëm”.

Ndryshe në vitin 2021, ekonomia gjermane u rrit me 2.7 për qind.

Megjithatë, rritja e produktit të brendshëm bruto të raportuar nga Zyra Federale e Statistikave në bazë të shifrave fillestare ishte më e ulët se sa kishin shpresuar ekspertët.

Inflacioni i lartë është tashmë një shqetësim tjetër kryesor për qeverinë.

Vitin e kaluar, çmimet e konsumit u rritën mesatarisht me 3.1 për qind. Kostot më të larta të energjisë në veçanti po nxisin inflacionin, së bashku me pengesat e zinxhirit të furnizimit në industritë kryesore. 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Трајанов за процесите со Бугарија: Главните прашања ги оспоруваат со негација на македонскиот народ и јазик

Story i radhës

Kovaçevski-Gir: Duhet përshëndetur “energjia e re për bashkëpunim” mes Shkupit dhe Sofjes

Të fundit nga