Përvojat tuaja janë forma më e mirë e të mësuarit

Forma më e mirë e të mësuarit vjen nga përvojat tuaja. Përndryshe, nuk është vërtetë mësimi juaj, por ai i njerëzve të tjerë. Në të vërtetë, vetëm përmes përvojave dhe pranimit të gabimeve dhe dështimeve, ju mund të arrini në përfundimet tuaja dhe të ecni përpara.

Të mësosh do të thotë të ecësh përpara dhe të rritesh, pa ju penguar asgjë apo askush. Do të thotë të kapërceni vështirësitë, pengesat dhe dështimet tuaja dhe të reflektoni mbi to. Në të vërtetë, të jetosh është përjetim. Do të thotë të jesh kurioz dhe është e gjitha pjesë e të qenit njeri.

Ju nuk keni lindur të ditur

Mund të themi se jeta është një rrugë e të mësuarit. Ju duhet ta jetoni atë për veten tuaj. Në fakt, ju kurrë nuk do të mësoni vërtet përmes përvojës së të tjerëve, pavarësisht këshillave, këmbënguljes dhe udhëzimeve edukative të tyre. Që nga lindja, ju vareni nga të rriturit për të mbijetuar. Megjithatë, instinktivisht dhe impulsivisht ju kërkoni të keni përvojat tuaja në mënyrë që të mësoni, pra të rriteni. Në këtë mënyrë, ka një element personal dhe unik në zhvillimin tuaj si individ.

“Përvoja është diçka që nuk e fitoni vetëm pasi të keni nevojë” -Ser Laurence Olivier-

Kjo ndodh sepse, duke jetuar përvojën tuaj, ju e përvetësoni atë në një mënyrë kuptimplote dhe të thellë. Edhe pse kjo kërkon më shumë kohë dhe përpjekje, pa dyshim, do ta mbani me vete për një jetë. Kjo për shkak se shumica e këtyre mësimeve do të mbeten në kujtesën tuaj së bashku me gjurmët e tyre emocionale.

Ju keni të drejtë të gaboni

Është e rëndësishme të pranoni se me siguri do të bëni gabime dhe do të dështoni. Megjithatë, kjo është mënyra e vetme për të ecur përpara dhe për të arritur atje ku dëshironi të jeni. Ju keni të drejtë të bëni gabime sepse nuk jeni perfekt. Ky nuk është një dështim, por pjesë e mësimit të jetës. Nëse doni të mësoni, evoluoni dhe përmirësoni veten, pa dyshim, ndonjëherë do të dështoni. Megjithatë, ngritja dhe ecja ju bën më të fortë, më të guximshëm dhe më të mençur. Kjo ju jep një sërë arsyesh për t’u ndjerë krenarë.

“Nuk kam dështuar. Sapo kam gjetur 10,000 mënyra që nuk do të funksionojnë” -Thomas Alva Edison-

Rruga e të mësuarit

Nëse doni të shkoni më tej dhe të ndërmerrni një nga rrugët që ju ka paraqitur jeta, duhet të merrni vendime dhe të vlerësoni rezultatet. Në disa raste, ato do të jenë të suksesshme dhe në raste të tjera jo. Pavarësisht këtij fakti, rruga më e mirë që duhet të ndiqni është gjithmonë përvoja dhe të mësuarit. Nëse nuk ecni, ngecni dhe nuk evoluoni. Të fajësosh veten për dështimin do të thotë që nuk po e pranon faktin që je njeri. Kështu, ju humbni mundësinë për të vazhduar mësimin dhe për të ecur përpara. Në fakt, mund të thuhet se sa më shumë gabime të bëni, aq më shumë po jetoni.

“Jeta ka të bëjë me të mësuarit, kur ndalon së mësuari, ti vdes” – Tom Clancy-

Përvoja e viteve

Sa më shumë vite të kalojnë, aq më shumë mblidhni përvoja të jetuara dhe të mësuari. Nëse nuk do ta bënit, ato vite do të ishin bosh. Në fakt, ju do të mund të thoni vetëm se keni kaluar nëpër to. Prandaj, vitet që kalojnë janë një mundësi e shkëlqyer për t’u bërë gjithnjë e më të vetëdijshëm për atë që dëshironi dhe si ta arrini atë. Për ta bërë këtë, përveç akumulimit të viteve, do të grumbulloni edhe përvoja mësimore, disa që do të dështojnë dhe të tjera që do të kenë sukses.

Edhe pse të dhemb të biesh, ngritja të forcon

Të mësosh do të thotë të forcohesh pas dështimeve, të ngrihesh pas rënies dhe të rikuperohesh edhe kur gabimet të kanë lënduar. Jeta është rritje, një rrugë përpara dhe për rrjedhojë, një forcim. Kështu, mënyra më e mirë për ta arritur atë është duke jetuar përvojat tuaja të ndryshme dhe të shumëfishta, pa frikë nga rezultatet, me synimin për t’u rritur dhe për të ecur përpara.

Megjithatë, dështimi është i pashmangshëm dhe ju e bëni atë që në moshë të re. Për shembull, kur doni të mësoni të ecni, të ngisni një biçikletë, të ecni me patina, etj. Në fakt, është e pashmangshme të dështoni kur doni të ecni përpara, të arrini qëllimet tuaja, të shkoni më tej ose të ndryshoni diçka që nuk ju bën të lumtur. Në fakt, është e mrekullueshme të mësosh dhe të zbulosh aftësitë e tua.

Më thanë se nuk mund të ngjitesha në mal, por i përshëndeta nga maja

Shpesh e lejoni veten të ndikoheni nga mendimet e të tjerëve. Për shembull, në përpjekjet tuaja për të arritur sukseset tuaja, ju dëgjoni fraza të tilla si: “Unë nuk mendoj se do të jeni në gjendje ta bëni këtë”, “Është vërtet e vështirë. A je i sigurt?”. Këto lloj komentesh, edhe pse shpesh bëhen me dashuri, ju kushtëzojnë dhe ju bëjnë të dyshoni për aftësitë tuaja.

Në shumicën e rasteve, njerëzit që ju këshillojnë e bëjnë këtë nga këndvështrimi i tyre. Ata reflektojnë tek ju atë që mendojnë se nuk do të ishin në gjendje të bënin. Prandaj, ata mendojnë se as ju nuk do të jeni në gjendje ta bëni atë. Mjafton të dëgjosh frazën e famshme “Sikur të isha ti…” për të ditur se sa e vërtetë është kjo. Megjithatë, në fund të fundit, ne të gjithë duhet të ecim në rrugën tonë dhe të pengohemi sa herë të jetë e nevojshme.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Nuk miratohet rendi i ditës, dështon propozimi për shkarkimin e Dritan Abazoviqit

Story i radhës

Gati të nisin negociatat me Dembelen

Të fundit nga