Njihuni me “Ferrarin” e forcave ajrore/ Aeroplani luftarak F-35, që po synon ta blejë Gjermania

Gjermania duhet të marrë sa më shpejt avionë luftarakë modernë, shkruan F.A.Z transmeton “Bota sot”. Tani po synohet të blihet avioni F-35 stealth, i cili në asnjë mënyrë nuk i zgjidh të gjitha problemet.

Ajo çfarë ndodh kur forcat tuaja të armatosura nuk dominojnë më hapësirën ajrore, mund të përjetohet aktualisht në Ukrainë. Përveç armëve kundërajrore të lëshuara me ngut, ka mbetur pak mbrojtje kundër avionëve luftarakë rusë sulmues. Sulmet kundër raketave ruse ose instalimeve të radarëve janë praktikisht të pamundura dhe bombarduesit rusë nuk mund të kundërshtohen nga interceptorët.

Gjermania është në një situatë më të mirë dhe tani duhet të marrë sa më shpejt avionë të rinj luftarak. Ndryshe nga sa ishte konceptuar shpesh, i menduar mirë financiarisht dhe i prezantuar publikut në vitin 2020, në fund të fundit nuk duhet të jetë avion F-18 “Super Hornet”. Në vend të kësaj, zgjedhja ra në F-35. Avioni është shumë më modern, por gjithashtu dukshëm më i shtrenjtë dhe i prirur për dështim sesa F-18.

Qeveria federale ndoshta është larguar gjithashtu nga plani për të blerë një version “groëler” të F-18 për luftë elektronike. Në vend të kësaj, Eurofighter-i përkatës do të pajiset – sapo ta lejojë kërkimi dhe zhvillimi në Airbus. Kompania ka luftuar për këtë porosi prej vitesh dhe tani ndoshta me sukses. Ai gjithashtu pritet të ketë avantazhe për zhvillimin e avionit të ardhshëm luftarak gjermano-francezo-spanjoll (FCAS).

Ministrja e Mbrojtjes Christine Lambrecht (SPD) kohët e fundit pohoi se nuk duhet të ketë më “zgjidhje të artë”. Por kjo është pikërisht ajo që duket blerja tani e planifikuar e F-35. Gjermania nuk është e vetmja në këtë. Për këtë “Ferrari” janë përcaktua edhe disa vende të tjera evropiane, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Norvegjinë, Danimarkën, Holandën, Zvicrën dhe Finlandën. Izraeli po siguron gjithashtu 50 avionë luftarakë të sulmeve të përbashkëta.

Forcat e Armatosura të Gjermanisë apo “Bundesëehr-i” nuk e ka praktikisht asnjë mbrojtje të veten me dron. Këtu do të kishte një zgjidhje të shpejtë me sistemin Skyranger, i cili mund të montohet në automjetet luftarake Boxer. Në dy vitet e fundit, megjithatë, nuk është marrë asnjë vendim dhe as urdhër. Lufta e Nagorny Karabakh midis Armenisë dhe Azerbajxhanit e bëri të qartë se dronët modernë dhe të armatosur mund të përdoren për të eliminuar batalione të tëra të blinduara. Nga ana tjetër, Bundeswehr-i nuk mund të sulmojë me dronë të armatosur, as njësitë e tyre të ushtrisë nuk mund t’i luftojnë në mënyrë efektive.

Situata është përgjithësisht më e mirë në Forcat Ajrore. Edhe pse ka vetëm një pjesë të numrit të avionëve që kishte më parë, ka ende 140 Eurofighters dhe rreth 70 Tornado të gatshëm për të ndihmuar në mbrojtjen e aleancës – të paktën në teori. Në praktikë, statusi i tornadove të mbetura është mjaft i dobët, por gjërat po duken pak më mirë për skuadriljet e Eurofighter, si Skuadron 31 “Boelke” në Nörvenich afër Këlnit, falë përpjekjeve intensive të viteve të fundit.

Gjermania duhet të marrë sa më shpejt avionë luftarakë modernë, shkruan F.A.Z transmeton “Bota sot”. Në dispozicion është avioni F-35 stealth, i cili në asnjë mënyrë nuk i zgjidh të gjitha problemet.

Ajo çfarë ndodh kur forcat tuaja të armatosura nuk dominojnë më hapësirën ajrore, mund të përjetohet aktualisht në Ukrainë. Përveç armëve kundërajrore të lëshuara me ngut, ka mbetur pak mbrojtje kundër avionëve luftarakë rusë sulmues. Sulmet kundër raketave ruse ose instalimeve të radarëve janë praktikisht të pamundura dhe bombarduesit rusë nuk mund të kundërshtohen nga interceptorët.

Gjermania është në një situatë më të mirë dhe tani duhet të marrë sa më shpejt avionë të rinj luftarak. Ndryshe nga sa ishte konceptuar shpesh, i menduar mirë financiarisht dhe i prezantuar publikut në vitin 2020, në fund të fundit nuk duhet të jetë avion F-18 “Super Hornet”. Në vend të kësaj, zgjedhja ra në F-35. Avioni është shumë më modern, por gjithashtu dukshëm më i shtrenjtë dhe i prirur për dështim sesa F-18.

Qeveria federale ndoshta është larguar gjithashtu nga plani për të blerë një version “groëler” të F-18 për luftë elektronike. Në vend të kësaj, Eurofighter-i përkatës do të pajiset – sapo ta lejojë kërkimi dhe zhvillimi në Airbus. Kompania ka luftuar për këtë porosi prej vitesh dhe tani ndoshta me sukses. Ai gjithashtu pritet të ketë avantazhe për zhvillimin e avionit të ardhshëm luftarak gjermano-francezo-spanjoll (FCAS).

Ministrja e Mbrojtjes Christine Lambrecht (SPD) kohët e fundit pohoi se nuk duhet të ketë më “zgjidhje të artë”. Por kjo është pikërisht ajo që duket blerja tani e planifikuar e F-35. Gjermania nuk është e vetmja në këtë. Për këtë “Ferrari” janë përcaktua edhe disa vende të tjera evropiane, duke përfshirë Britaninë e Madhe, Norvegjinë, Danimarkën, Holandën, Zvicrën dhe Finlandën. Izraeli po siguron gjithashtu 50 avionë luftarakë të sulmeve të përbashkëta.

Forcat e Armatosura të Gjermanisë apo “Bundesëehr-i” nuk e ka praktikisht asnjë mbrojtje të veten me dron. Këtu do të kishte një zgjidhje të shpejtë me sistemin Skyranger, i cili mund të montohet në automjetet luftarake Boxer. Në dy vitet e fundit, megjithatë, nuk është marrë asnjë vendim dhe as urdhër. Lufta e Nagorny Karabakh midis Armenisë dhe Azerbajxhanit e bëri të qartë se dronët modernë dhe të armatosur mund të përdoren për të eliminuar batalione të tëra të blinduara. Nga ana tjetër, Bundeswehr-i nuk mund të sulmojë me dronë të armatosur, as njësitë e tyre të ushtrisë nuk mund t’i luftojnë në mënyrë efektive.

Situata është përgjithësisht më e mirë në Forcat Ajrore. Edhe pse ka vetëm një pjesë të numrit të avionëve që kishte më parë, ka ende 140 Eurofighters dhe rreth 70 Tornado të gatshëm për të ndihmuar në mbrojtjen e aleancës – të paktën në teori. Në praktikë, statusi i tornadove të mbetura është mjaft i dobët, por gjërat po duken pak më mirë për skuadriljet e Eurofighter, si Skuadron 31 “Boelke” në Nörvenich afër Këlnit, falë përpjekjeve intensive të viteve të fundit.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Gjashtë mënyra për të qenë një grua e parezistueshme në sytë e meshkujve

Story i radhës

EULEX-i përforcon njësinë policore në Kosovë

Të fundit nga