Nga Norvegjia vjen një studim me një pretendim të ri rreth shfaqjes për herë të parë të COVID-19 në Evropë

Studiuesit në Norvegji thonë se COVID-19 ka të ngjarë të ishte shumë më i përhapur në Evropë dhe në mbarë botën, përpara se të bëhej një diagnozë e parë zyrtare.

Sipas mediave të huaja, shkencëtarët në Spitalin Universitar Akershus pranë Oslos identifikuan një rezultat pozitiv të coronavirusit në një mostër gjaku të marrë nga një grua shtatzënë më 12 dhjetor 2019 dhe thonë se ajo ndoshta ishte infektuar në fund të nëntorit ose në fillim të dhjetorit.

“Gjetjet tona ndryshojnë historinë e epidemisë së coronavirusit si në Norvegji ashtu edhe në botë”, ka thënë Anne Eskild, profesoreshë dhe mjeke kryesore në Akershus.

“Ne në fakt gjetëm katër nga 1,500 teste në gratë shtatzëna që ishin pozitive përpara se të diagnostikohej rasti i parë në Francë”, ka thënë ajo për Euronews.

Një grup rastesh të ngjashme me pneumoninë u identifikua në Wuhan, Kinë, gjatë dhjetorit 2019, dhe më 12 janar 2020 autoritetet kineze ndanë sekuencën e gjeneve të coronavirusit të ri që përhapet me shpejtësi.

Sipas Eurosurveillance, revista evropiane për mbikëqyrjen, epidemiologjinë, parandalimin dhe kontrollin e sëmundjeve infektive, tre rastet e para evropiane u konfirmuan në Francë më 24 janar 2020 pasi shfaqën simptoma vetëm disa ditë më parë.

Në maj 2020 u raportua një tjetër pacient francez, i trajtuar për pneumoni në spital më 27 dhjetor 2019, rezultoi pozitiv për COVID-19 pasi u analizua një shtupë e marrë në atë kohë.

Dhe profesoresha Eskild thotë se hulumtimi i saj tregon se virusi ishte rreth shumë kohë përpara atyre rasteve franceze.

Si u krye hulumtimi

Si pjesë e kujdesit për shtatzëninë në Norvegji, mostrat e gjakut merren nga të gjitha gratë shtatzëna për të kontrolluar për infeksione seksualisht të transmetueshme.

Mostrat ruhen në mënyrë anonime, me qëllim të monitorimit të sëmundjeve të mundshme infektive dhe kështu ishin të disponueshme për studiuesit që shikonin origjinën e përhapjes së COVID-19 në vendin nordik.

“Ka ndoshta pak vende të tjera që kanë qasje në mostrat e gjakut të ruajtura në nivel popullsie, dhe për këtë arsye ka pak ose aspak studime të tjera retrospektive”, shpjegon Eskild.

Gjetjet e ekipeve janë publikuar në revistën epidemiologjisë dhe infeksionit të Universitetit të Kembrixhit. 

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Burrat e Kosovës

Story i radhës

Saranda sonte me “Ku je” në shqip

Të fundit nga