Ndryshoni zilen e alarmit me këtë tingull për t’u ndjerë më energjik në mëngjes

Shkencëtarët kanë zbuluar pse duhet të zgjoheni me një alarm melodik në vend të një tingulli bip.

Një studim na Universiteti RMIT në Melburn zbuloi se tonet e ashpra të alarmit janë të lidhura me nivelet e rritura të nervozizmit në mëngjes, ndërsa muzika ndihmon të kalojmë në një mënyrë më të qëndrueshme në të qenit të zgjuar.

Studiesuit zbuluan se nëse zgjoheni nga një alarm i keq, performanca juaj e punës mund të mos jetë e duhura deri në katër orë. Duke u zgjuar me një këngë, mund të ndihmoni për të përmirësuar nivelet e vigjilencës. Ekspertja e gjumit, Olivia Arezzolo tha se beson se një këngë qetësuese alarmi mund t’ju ndihmojë t’ju bëjë më energjikë dhe produktivë gjatë ditës.

Profesori i asociuar Adrian Dyer, bashkëautor i studimit tha se tha se: “Ne mendojmë se një “bip bip” i ashpër mund të funksionojë për të prishur aktivitetin tonë të trurit kur zgjohemi, ndërsa një tingull më melodik si “Good Vibrations” nga Beach Boys ose “Close to Me” i The Cure mund të na ndihmojë të kalojmë nga gjendja e zgjimit në një mënyrë më efektive”.

Në të ardhmen, studimi se si tingujt që zgjedhim në mëngjesi mund të ndikojnë në gjendjen tonë të vigjilencës, mund të ketë “degëzime të rëndësishme” për mirëqenien dhe produktivitetin e njerëzve, sipas McFarlane.

“Nëse ne mund të vazhdojmë të përmirësojmë të kuptuarit tonë për lidhjen midis tingujve dhe gjendjes së zgjimit, mund të ketë potencial për aplikime në shumë fusha, veçanërisht me përparimet e fundit në teknologjinë e gjumit dhe inteligjencën artificiale,” sugjeron Dyer, një profesor i asociuar në RMIT.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

LSDM: Kryetarët e paaftë të VMRO-DPMNE-së të paguajnë faturat

Story i radhës

​Belgjika nis administrimin e dozës së katërt të vaksinës

Të fundit nga