Mitrevski: Është koha për vendim, të gjithë deputetët të përfshihen në procesin e marrjes së konkluzioneve

Koordinatori i grupit parlamentar të LSDM-së, Jovan Mitrevski sot deklaroi se si grup parlamentar i mbështetur nga shumica në pushtet propozon konkluzione për mbrojtje të veçorive të gjuhës, identitetit, kulturës dhe historisë të popullit maqedonas dhe zbatimin e procesit të bisedimeve me BE-në, duke potencuar se nisen nga interesat e larta nacionale shtetërore, përcaktimi strategjik për anëtarësim në BE me gjuhë, identitet dhe veçanti plotësisht të mbrojtur.

Duke i sqaruar konkluzionet në konferencën e sotme për media në Kuvend, Mitrevski theksoi se Qeveria të angazhohet përmes delegacionit shtetëror për bisedime me BE-në në mënyrë dinjitoze të respektojë përcaktimin për respektim të pakushtëzuar të veçorive të gjuhës, identitetit, historisë dhe kulturës të popullit maqedonas për elemente për të cilat nuk bisedohet me BE-në. Bisedimet të udhëhiqen në bazë të barabartë dhe parimore duke i respektuar normat e të drejtës ndërkombëtare me respektim parezervë të dinjitetit dhe veçorisë së popullit maqedonas, si dhe në përputhje të plotë me Rezolutën e miratuar nga Kuvendi më 29 korrik të vitit 2021.

“Qeveria angazhohet që në kornizën negociuese gjuha maqedonase të futet pa kurrfarë sqarime, shtesa dhe fusnota. Qeveria angazhohet që gjatë lidhjes së çfarëdo lloj marrëveshje, dokumente me BE-në të cilat përmbajnë përcaktim gjuhësor me emërtim në të gjitha gjuhët zyrtare të BE-së siç është Marrëveshja për Bashkëpunim me FRONTEKS dhe të njëjtat të nënshkruhen me emërtime në gjuhën maqedonase pa kurrfarë sqarimesh, shtesa ose fusnota”, sqaron Mitrevski.

Qeveria, siç shtoi, angazhohet që edhe gjatë bisedimeve për anëtarësim deri në përfundimin e tyre për lidhje të Marrëveshjes për Anëtarësim të Republikës së Maqedonisë së Veriut në BE dhe pas pranimit si anëtare e plotfuqishme në BE, Qeveria nuk do të pranojë zgjidhje tjetër në BE gjuha maqedonase të bëhet një nga gjuhët zyrtare të BE-së pa kurrfarë sqarimesh, shtesash ose fusnota.

“Qeveria angazhohet që çështjet dypalëshe në lidhje me marrëveshjet dypalëshe për marrëdhëniet e fqinjësisë së mirë, të cilat nuk lidhen drejtpërdrejt me ligjin e BE-së dhe kriteret e Kopenhagës për anëtarësim, nuk duhet të përcaktohen nga të cilat do të varet hapja dhe mbyllja e kapitujve gjatë bisedimeve për anëtarësim me BE-në. Korniza e negociatave të miratohet menjëherë në fillim të negociatave me BE-në. Të mbajë konferencën e parë ndërqeveritare për hapjen e negociatave të anëtarësimit dhe procesin e shqyrtimit dhe konferencën e radhës ndërqeveritare për të përfunduar kornizën e negociatave në përputhje me propozimin e Presidencës franceze me BE-në për të marrë vendime menjëherë në mënyrë që ato të bëjnë nuk varet nga marrja e vendimeve shtesë nga vendet anëtare”, theksoi Mitrevski.

Shtoi se Qeveria angazhohet që konkluzionet e lartpërmendura t’i fusë në deklaratën e hapur të Republikës së Maqedonisë së Veriut në konferencën e parë ndërqeveritare me BE-në.

Qeveria angazhohet, tha ai, rregullisht dhe vazhdimisht ta informojë Kuvendin për rrjedhën e bisedimeve për anëtarësim, duke përfshirë edhe procesin e skriningut si fazë e parë e hapur e bisedimeve për anëtarësim, si dhe për zhvillimin e konferencave ndërqeveritare për anëtarësim të Maqedonisë së Veriut në BE.

“Është koha për një vendim. Përmes miratimit të konkluzioneve që do të jenë të detyrueshme për qeverinë aktuale, por edhe për çdo qeveri të ardhshme, të sigurohet rruga evropiane e vendit me respekt të pakushtëzuar të gjuhës, identitetit, veçorive historike dhe kulturore të popullit maqedonas, të cilat nuk janë negociuar në çdo moment, kurrë nga askush nuk mund dhe nuk duhet të negociojë. Të gjithë deputetët duhet të përfshihen në procesin e nxjerrjes së konkluzioneve, të kontribuojnë në punën e Kuvendit duke u nisur nga interesat strategjike kombëtare për anëtarësim në BE, të obligojnë Qeverinë që të vazhdojë bisedimet me BE-në për të zhbllokuar integrimin evropian. proceset dhe të miratohet korniza e negociatave me parimet dhe standardet evropiane të inkorporuara, si dhe kriteret e Kopenhagës për anëtarësim në përputhje me specifikat dhe rezultatet e arritura”, përfundoi Mitrevski.

Duke u përgjigjur në pyetjet e gazetarëve, Mitrevski tha se edhe kjo Qeveri dhe çdo qeveri e ardhshme duhet t’i respektojë këto angazhime, këto konkluzione të cilat sot si Kuvend ua japin.

“Nëse jo – nuk duhet të veprohet në kundërshtim me atë që po themi sot për veçantinë e popullit maqedonas, për gjuhën maqedonase, për historinë, kulturën dhe gjithçka që nënkupton veçantinë e popullit maqedonas. Me këtë e obligojmë Qeverinë që të mos shkojë përtej asaj që kemi thënë si konkluzion dhe që duhet të miratohet nga Kuvendi. Në fund të fundit, nëse këto çështje bëhen problem, atëherë negociatat nuk mund të vazhdojnë”, tha Mitrevski.

Nëse kjo Qeveri dhe secila qeveri e ardhshme nuk i respekton këto konkluzione, Mitrevski tha se, nuk mund të vazhdojë më tutje.

“Ky vendim që merret është vendim që të hyjmë në procesin e bisedimeve. Edhe një herë them se këto bisedime nuk do të përfundojnë sot, ato do të zgjasin përgjatë viteve. Ne jemi të gatshëm për gjithçka që nënkupton respektim të kësaj që e parashohim si konkluzion si dhe ta definojmë me fjalë të tjera”, tha Mitrevski.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Kovaçevski-Fon der Lajen: Është koha për vendime të mençura, gjuha maqedonase dhe identiteti në BE janë të mbrojtura

Story i radhës

Arrestohet personi i tretë nga incidenti në sheshin “Skënderbeu” në Shkup

Të fundit nga