Mënyrat më të mira dhe të këqija për të larguar qelizat e vdekura nga lëkura

Lëkura i nënshtrohet një cikli natyror çdo 30 ditë ose më shumë. Eksfolimi është procesi i heqjes së qelizave të vdekura të lëkurës me një substancë ose mjet të njohur si eksfoliues, që vjen në shumë forma, nga trajtimet kimike te furçat.

Eksfolimi kimik

Ndonëse tingëllon si term i ashpër, eksfolimi kimik është në fakt metoda më e butë e eksfolimit. Megjithatë, sigurohuni që të ndiqni të gjitha udhëzimet sepse mund ta teproni.

– Acidet alfa hidroksi: Acidet alfa hidroksi (AHA) janë përbërës me bazë bimore që ndihmojnë në shkrirjen e qelizave të vdekura të lëkurës në sipërfaqen e fytyrës. Ato funksionojnë më së miri për llojet e lëkurës së thatë deri në ato normale. AHA-të e zakonshme përfshijnë: acid glikolik, acid citrik, acid malik dhe acid laktik

– Acidet beta hidroksi: Acidet beta hidroksi (BHA) largojnë qelizat e vdekura të lëkurës nga thellësitë në pore, gjë që mund të ndihmojë në reduktimin e lëkurës së plasaritur. BHA-të janë një opsion i mirë për lëkurën e yndyrshme dhe mikse, si dhe për lëkurën që ka shenja aknesh ose njolla nga dielli. Një nga BHA-të më të njohura është acidi salicilik.

Eksfolimi mekanik

Eksfolimi mekanik funksionon duke hequr fizikisht lëkurën e vdekur në vend që ta shpërndajë atë. Shmangni përdorimin e eksfolimit mekanik në lëkurë të ndjeshme ose të thatë.

Çfarë nuk duhet përdorur

Pavarësisht nga lloji i lëkurës, shmangni eksfoluesit që përmbajnë grimca irrituese ose të trasha, të cilat mund të dëmtojnë lëkurën. Kur bëhet fjalë për eksfolimin, jo të gjitha produktet krijohen të barabartë. Shumë pastrime që përmbajnë eksfoliantë janë shumë të ashpër për lëkurën tuaj. Qëndroni larg produkteve që përmbajnë:

– sheqer
– lëvozhgat e arrave
– kripë e trashë
– sodë buke

Eksfolimi zakonisht ju lë me lëkurë më të lëmuar dhe më të butë. Për të ruajtur këto rezultate, sigurohuni që të keni një hidratues të mirë që është më i përshtatshëm për llojin e lëkurës suaj.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Belegu me mesazh të qartë për luftimin e Covid-19

Story i radhës

Përfaqësim i ulët i grave në Qeverinë e Maqedonisë së Veriut

Të fundit nga