Kina rriti ndotjen më shumë se të gjitha vendet e botës të marra së bashku

Kina rriti kapacitetin e energjisë së qymyrit vitin e kaluar, sipas analizave të reja, pavarësisht një premtimi për të “kontrolluar rreptësisht” karburantin fosil më të ndotur. Vendi shtoi 47.4 Gigavat (GW) energji të re qymyri në vitin 2023, më shumë se dyfishi i sasisë së shtuar nga pjesa tjetër e botës së bashku.

Ajo ngre shqetësime se përfitimet në energjinë e pastër, duke përfshirë Kinën, po minohen nga përdorimi i vazhdueshëm i qymyrit, forma më e keqe e energjisë për ndryshimin e klimës dhe ndotjen e ajrit.

Të mërkurën, shefi i klimës i OKB-së, Simon Stiell, tha se njerëzimi ka “dy vjet për të shpëtuar botën”, pasi ai u përpoq të nxiste liderët për të rritur veprimet klimatike.

Analistët thonë se Kina mund të mos përdorë të gjithë kapacitetin që ka ndërtuar. Pekini ka premtuar të reduktojë konsumin e qymyrit nga viti 2026 dhe tha se politikat e tij përputhen me Marrëveshjen ndërkombëtare të Parisit për klimën. Ndërkohë kapaciteti global i qymyrit jashtë Kinës u rrit për herë të parë që nga viti 2019, një trend që Global Energy Monitor (GEM) e quajti “shqetësues”.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

“Cilat janë dobësitë tuaja?” Pesë mënyra për t’u përgjigjur në një intervistë pune

Story i radhës

Hezbollahu nis raketa, dronë drejt Izraelit, ndërsa SHBA paralajmëron Iranin

Të fundit nga