I pjekur, i zier apo i skuqur? Cilin lloj peshku rekomandojnë ekspertët

min lexim

Shumë studime flasin për vlerat që omega-3 që gjendet me shumice tek peshku i dhuron shëndetit të zemrës.

Sipas ekspertëve në një studim të zhvilluar në Universitetin e Hauait, në mes mënyrave më popullore të gatimit të peshkut ai i zier dhe i pjekur duket se arrin të sjellë më shumë vlera për trupin. Krahasimi i ekspertëve matet me sasinë e omega-3 që përfitoni pasi e gatuani peshkun, shkruan agroweb.org.

Sa më shumë të jetë ruajtur ajo gjatë gatimit aq më të vogla janë shancet e prekjes nga sëmundjet e zemrës.

Sa më i thatë, i konservuar apo i skuqur të jetë peshku aq më shumë rrit riskun e zhvillimit të këtyre sëmundjeve si tek burrat ashtu dhe tek gratë.

Sipas Dr Lixing Meng nga Universiteti i Hauait, burrave ju duhet të marrin 3.3 gr omega-3 në ditë në mënyrë që të mbajnë një shëndet kardiovaskular të shëndetshëm.

Gratë rekomandohet të marrin të njëjtat sasi megjithëse efektet e omega-3 janë më të dukshme tek burrat.

Marrja e sasisë së duhur të omega-3 e ul rriskun e dëmtimit të zemrës dhe rrugëve të saj deri në 23%. Sipas ekspertëve ky studim ka si qëllim ndërgjegjësimin dhe edukimin e njerëzve mbi konsuminimin dhe gatinin e duhur të peshkut si një burim domethënës i omega-3.

Burimi: GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Erdoğan: Historia e pasur ndihet në çdo pjesë të Türkiye-s

Story i radhës

RMV: Çmimet e librave fillojnë nga 200 denarë e lartë, mirëpo të rinjtë nuk lexojnë shumë

Të fundit nga