Fruta dhe perime të freskëta në vlerë dhjetëra miliona funta janë lënë të kalben në fushat e Britanisë së Madhe në gjysmën e parë të këtij viti, pasi fermerët nuk janë në gjendje të tërheqin punëtorë të mjaftueshëm, ashtu si kriza e kostos së jetesës përkeqësohet.
Kjo është bërë e ditur sipas një sondazhi nga Unioni Kombëtar i Fermerëve (NFU), i cili ka gati 200 kultivues, raporton Bloomberg.
Meqenëse sondazhi mbuloi një të tretën e sektorit të hortikulturës, vlerësohet se humbja totale ka të ngjarë të kalojë 60 milionë funte, në një kohë kur çmimet e dyqaneve po rriten me një ritëm rekord.
“Është krejtësisht absurde që ushqimi cilësor dhe i ushqyeshëm po harxhohet në një kohë kur familjet në të gjithë vendin tashmë po luftojnë për të përballuar jetesën për shkak të rritjes së kostos së jetesës”, tha në një deklaratë zëvendëspresidenti i NFU, Tom Bradshaw.
Ndonëse edhe sektorët e tjerë ekonomikë kanë mungesë të personelit, problemi mendohet të jetë shumë më i madh në industrinë e bujqësisë, e cila e ka të vështirë të tërheqë punëtorë, sepse punët janë sezonale dhe zakonisht përfshijnë orë të gjata punë fizike me paga relativisht të ulëta.
Brexit ka komplikuar gjithashtu rekrutimin e fuqisë punëtore nga Bashkimi Evropian.
Mijëra derra janë therur në fermat britanike që nga viti i kaluar për shkak të mungesës së punëtorëve në fabrikat e përpunimit të mishit.
Përveç deficitit të punëtorëve të fermave, Britania e Madhe përjetoi thatësirën më të keqe që nga viti 1935 në korrik, e cila uli më tej prodhimin.
Rreth 40 për qind e pjesëmarrësve në anketën e NFU thanë se pësuan humbje të të korrave për shkak të mungesës së fuqisë punëtore dhe kultivuesit presin që prodhimi të bjerë 4.4 për qind vitin e ardhshëm. Prodhimi britanik i frutave dhe perimeve vlerësohet në vitin 2020 në rreth 2.7 miliardë funte, sipas Bloomberg.