E drejta për tu harruar, përdoruesit mund të kërkojnë heqjen e informacioneve të pavërteta nga Google

E drejta për tu harruar në Bashkimin Evropian tashmë përfshin edhe pretendimet e pasakta rreth jush. Gjykata Evropiane e Drejtësisë vendosi se Google dhe ofrues të ngjashëm duhet të heqin rezultatet e kërkimit sipas kërkesës nëse ato janë të pasakta.

Njerëzit që bëjnë kërkesa duhet të provojnë se informacioni është i pasaktë dhe mjafton të kenë prova të arsyeshme. Ata nuk duhet të marrin vendimin gjykate për këtë.

Krijuesi i motorit të kërkimit nuk mund të përfshihet në hetimin e rasteve.

Vendimi erdhi në përgjigje të një çështjeje ku dy menaxherë investimesh kërkuar që Google të hiqte rezultatet e kërkimit për artikuj që kritikonin modelet e tyre të biznesit.

Menaxherët argumentuan se pretendimet ishin të rreme dhe thanë se imazhet ishin nxjerrë jashtë kontekstit. Google nuk pranoi kërkesën duke thënë se nuk ka informacion nëse ishte e saktë apo jo.

Vendimi mund të çojë në formësimin e interpretimeve të GDPR. Tashmë jo vetëm që qytetarët Evropian kanë të drejtë të kërkojnë heqjen e informacionit që cenon privatësinë e tyre por edhe të informacionit të pavërtetë.

Teorikisht një gjë e tillë mund të reduktojë aksesin në informacione të rreme apo shpifje. /PCWorld Albanian

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Rikthehet këngëtari i njohur shqiptar, flet për jetën private dhe habit me deklaratën: Do të marr 2 nuse

Story i radhës

Lloris: Veteranët duhet të ndihmojnë të rinjët ndaj Anglisë

Të fundit nga