Dyfishohet numri i shtetasve që migruan në Gjermani, 13 mijë qëndrojnë të papunë

542 mijë qytetarë të Kosovës me sfond migrimi jetojnë në Gjermani, nga të cilët 330 mijë kanë lindur në Kosovë sipas matjes së fundit të vitit 2022.

Nga këta 542 mijë persona, 289 mijë (53%) janë burra ndërsa 254 mijë (47%) janë gra, bën të ditur Instituti GAP në raportin e publikuar, transmeton klankosova.tv.

Nga krahasimi i të dhënave të vitit 2022 me ato të vitit 2010, konstatohet se numri i qytetarëve me origjinë nga Kosova që jetojnë në Gjermani pothuajse është dyfishuar.

Rrjedhimisht, në një periudhë kohore 12 vjeçare shënohet rritje nga 291 mijë në 542 mijë, që rezulton në 251 mijë (86%) më shumë persona me sfond migrimi nga Kosova.

Në vitin 2021, 21,468 persona kanë hyrë nga Kosova në Gjermani, dhe 4,323 persona me origjinë nga Kosova janë larguar nga Gjermania ku migrimi neto në këtë vit ishte 17,164 persona.

Në mikrocensusin e vitit 2022, 110 mijë persona deklaruan se bashkimi familjar është arsyeja kryesore e emigrimit të tyre nga Kosova në Gjermani; 85 mijë persona deklaruan se arsyeja kryesore është arratisja, azil-kërkimi dhe mbrojtja ndërkombëtare; 64 mijë persona deklaruan si arsye punësimin; ndërkaq, 41 mijë të tjerë emigruan për të krijuar familje.

Të dhënat e vitit 2022 tregojnë se nga gjithsej 330 mijë persona të lindur në Kosovë, mosha mesatare në kohën kur ata emigruan në Gjermani ishte 22 vjeç.

Po ashtu, nga 264 mijë kosovarë aktivë në tregun e punës në Gjermani, 251 mijë janë të punësuar, ndërsa 13 mijë janë të papunë.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Granit Xhaka elektrizon me gishtin e tij, provokon kritikët: Kushdo që më njeh e di

Story i radhës

Spalletti: Jemi të privilegjuar, nëse na fishkëllejnë duhet të reagojmë në fushë dhe jo në media

Të fundit nga