Dimovski: Paga minimale duhet të rritet në 18 mijë denarë

Kreu u Lidhjes së Sindikatave të Maqedonisë, Darko Dimovski në një intervistë për MIA thotë se nevoja për rritje të pagës minimale në 18.000 denarë është reale dhe ekzistenciale për punëtorët. Dimovski thotë se për këtë ka argumente dhe se nuk sheh arsye që kjo kërkesë mos të pranohet.

Dimovski thekson se një kërkesë e tillë është e pashmangshme duke qenë se shporta e konsumatorit është 35.040 denarë dhe se dy punëtorëve që marrin pagë minimale u mungojnë 4.640 denarë që të mund të mbulojnë nevojat minimale mujore të familjes.

“Punëtori pret që në përputhje me goditjet e çmimeve, kriza energjitike…Nuk kemi shpresë tjetër veçse të rrisim pagat dhe të mbijetojmë në muajin aktual”, theksoi Dimovski.

Deklarata e ministrit të ekonomisë Kreshnik Bekteshi se paga minimale do të rritet së paku në 18.000 denarë, por në tremujorin e dytë të këtij viti për LSM-në është e papranueshme dhe nuk ka kuptim sepse është bërë harmonizimi ligjor i pagës minimale në mars të çdo viti.

“Ligji është i qartë. Çdo mars, paga minimale përshtatet në tre kritere – një rritje në pagën mesatare, një rritje të kostove dhe një rritje të BPV-së. Kjo që thotë ministri i ekonomisë është e papranueshme për ne dhe nuk ka kuptim sepse në mars edhe nëse nuk duam duhet të rregullohet paga minimale dhe për shkak të pandemisë dhe krizës energjetike besojmë se 18.000 denarë është zgjidhje e pranueshme për punëtorët që marrin pagë minimale, e që janë mbi 110.000″, tha Dimovski.

Paralelisht me rritjen e pagës minimale, kërkohet një rritje graduale e të gjitha pagave të tjera. Kjo, thotë Dimovski, është paraparë në nenin 8 të Ligjit për pagën minimale, në të cilin thuhet se në përputhje me rritjen e pagës minimale rregullohen edhe pagat tjera, e përveç kësaj ekzistojnë edhe kontrata kolektive në të cilat vendosen koeficientet për kompleksitet, punën dhe nivelin e arsimimit.

“Nuk respektohen ligjet dhe kontratat kolektive, e pse është kështu, do të pyesni punëdhënësit dhe Qeverinë. Neni 8 i ligjit për pagën minimale thotë se në përputhje me rritjen e pagës minimale, pagat e tjera janë harmonizuar, plus kemi marrëveshje kolektive në nivel sektorësh dhe degësh ku futen koeficientët sipas kompleksitetit të punës dhe niveli i arsimimit të punonjësit. Punëdhënësit duhet të thonë pse nuk e japin atë pjesë, dhe janë të detyruar ta bëjnë këtë me marrëveshje kolektive, dhe qeveria përmes inspektimeve pse nuk i udhëzon ta bëjnë këtë sepse kështu humbet një pjesë e mirë e taksave që mund të merren në bazë të kontributeve në paga. Me këtë humbasin të gjithë edhe punëtorët edhe shteti”, theksoi Dimovski.

Nëse nuk rritet paga minimale, sindikata paralajmëron protesta që do të zgjasin deri në plotësimin e kërkesës së tyre. Të hënën është caktuar takimi i përfaqësuesve të LSM-së dhe Qeverisë për rritjen e pagës minimale, mosrespektimin e ditës së dielës jopune dhe rekursin për pushim vjetor për sektorin publik.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Sali Berisha sulmon ambasadoren Yuri Kim: Sikur të jetë përfaqësuese e Edi Ramës dhe jo e qeverisë amerikane

Story i radhës

Град Скопје формира служба која ќе работи на повик на граѓаните 24/7

Të fundit nga