Burrat, në rrezik më të lartë për shantazh në internet sesa gratë, zbulon studimi

Burrat kanë pasur dy herë më shumë gjasa se gratë të bien viktimë e shantazhit në internet që nga fillimi i pandemisë COVID-19, zbuloi një studim i publikuar të hënën nga revista Victims & Offenders.

Kjo përfshin kërcënime për të publikuar foto eksplicite, video dhe informacione personale, thanë studiuesit.

“Kjo me siguri ka ndodhur pasi burrat kishin më shumë kohë për të shpenzuar në internet sesa gratë gjatë pandemisë,” tha Asia Eaton, një profesor i psikologjisë në Universitetin Ndërkombëtar të Floridës në Miami.

Gjetjet bazohen në një sondazh me më shumë se dy mijë të rritur në Shtetet e Bashkuara në 2020 dhe 2021, gjatë kulmit të pandemisë COVID-19, thanë Eaton dhe kolegët e saj.

Shantazhi është një formë zhvatjeje në të cilën shantazhisti kërcënon të publikojë imazhe ose video të qarta, private në internet nëse nuk plotësohen kërkesat e tyre, sipas Byrosë Federale të Hetimit.

Shantazhisti shpesh është një partner aktual ose i mëparshëm, por ata gjithashtu mund të huaj që kanë hakuar fotot në internet të një viktime ose kamerën e internetit ose një mashtrues takimesh në internet, thotë agjencia e zbatimit të ligjit.

Raportet e dorëzimit në FBI u rritën gjatë pandemisë, kur shumë njerëz mbetën në shtëpi për shkak të mbylljes së punës dhe shkollave dhe iu drejtuan platformave sociale në internet, veçanërisht midis adoleshentëve.

Studiuesit pyetën 2,006 të anketuar nëse ata kishin qenë ndonjëherë viktimë e seksit, e përcaktuar si “akt i kërcënimit për të ekspozuar një imazh nudo ose seksualisht të qartë” në këmbim të pagesës ose akteve seksuale.

Gratë e zeza dhe amerikane vendase kishin rreth shtatë herë më shumë gjasa të ishin viktima të seksit sesa gratë e bardha, thanë studiuesit.

Të anketuarit LGBTQ kishin një rrezik deri në trefish më të lartë për të qenë viktima të seksit, krahasuar me individët heteroseksualë, sipas studiuesve.

Më shumë se 5 për qind e të anketuarve të moshës 18 deri në 29 vjeç raportuan se ishin viktima të seksit, krahasuar me 4 për qind të atyre moshave 30 deri në 40 vjeç dhe 3% të atyre moshave 41 deri në 64 vjeç, treguan të dhënat.

GAZETA.MK

Story i mëparshëm

Përpara se të reformojë Ballkanin, BE duhet të zgjidhë problemet e saj me sundimin e ligjit

Story i radhës

Aubameyang lojtar i Barcelonës, arrihet marrëveshja me Arsenalin

Të fundit nga